Integrala Beethoven insufletita de formatia camerala Musica Viva a continuat sa se auda pe 29 februarie 2012, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Intitulat „Fantezii si Contraste”, cel de al doilea concert al proiectului a adus la urechile audientei lucrari beethoveniene diversificate, din tineretea compozitorului si de la maturitate, pe ritmuri vesele si sobre.

Introducerea a fost realizata de specialista in muzicologie Petruta Maniut. Aceasta a schitat in cuvinte calde o incursiune in opera lui Ludvig van Beethoven si in biografia formatiei Musica Viva. Ulterior, trioul cameral a intrat pe scena pentru a oferi publicului adunat in sala „George Enescu” a UNMB doua ore de reinviere a triourilor cu pian compuse de marele muzician elogiat.

Ansamblul Musica Viva, in varianta prezenta: Andreea Butnaru, Florin Mitrea si Alexandru Malaimare, combina experienta primilor doi cu forta muzicala a celui de al treilea, toate incununate de talentul si virtuozitatea cu care isi folosesc instrumentele. Pianista Andreea Butnaru este initiatoarea proiectului Musica Viva si cadru didactic al UNMB, eforturile fiindu-i rasplatite pana in prezent cu peste 20 de premii nationale si internationale. Violoncelistul Florin Mitrea este prim-solist al Orchestrei Nationale Radio si co-fondator al Musica Viva. Tanarul violonist Alexandru Malaimare, castigator si el a numeroase premii in tara si strainatate, a beneficiat de pregatire alaturi de unii dintre cei mai mari maestri ai viorii, printre care si Alexandru Tomescu.

Cei trei au ales pentru a incanta publicul trio-uri compuse de Beethoven de-a lungul activitatii sale creatoare. Astfel, au inceput cu ritmurile vesele ale „Trio WoO” – opera de tinerete, nenumerotata – si au continuat contrastant cu fragmente din perioada de maturitate a compozitorului: „Trio Op. 70/1” si „Trio Op. 70/2”, cu care au incheiat in forta, dovedindu-si maiestria artistica, in ciuda faptului ca la vremea cand au fost compuse opusurile erau considerate imposibil de cantat in acest format, contrastant si el – pian si instrumente cu coarde.

In pauza concertului, rabdarea publicul a fost rasplatita cu o proiectie video abstracta, aleasa in opozitie cu atmosfera camerala oferita de trio Musica Viva. Pelicula – fantezie, intitulata „World of Catalin Cretu”, a fost pregatita de compozitorul Catalin Cretu, doctor in muzica.

Concertul „Fantezii si Contraste” face parte dintr-o serie de patru recitaluri camerale beethoveniene. Urmatorul, „Drama, Eroism si Maretie”, este programat pentru 28 martie 2012. Programul complet precum si alte informatii despre Musica Viva gasiti aici.