Trio-uri beethoveniene reinviate de trio-ul Musica Viva

Integrala Beethoven insufletita de formatia camerala Musica Viva a continuat sa se auda pe 29 februarie 2012, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Intitulat „Fantezii si Contraste”, cel de al doilea concert al proiectului a adus la urechile audientei lucrari beethoveniene diversificate, din tineretea compozitorului si de la maturitate, pe ritmuri vesele si sobre.

Introducerea a fost realizata de specialista in muzicologie Petruta Maniut. Aceasta a schitat in cuvinte calde o incursiune in opera lui Ludvig van Beethoven si in biografia formatiei Musica Viva. Ulterior, trioul cameral a intrat pe scena pentru a oferi publicului adunat in sala „George Enescu” a UNMB doua ore de reinviere a triourilor cu pian compuse de marele muzician elogiat.

Ansamblul Musica Viva, in varianta prezenta: Andreea Butnaru, Florin Mitrea si Alexandru Malaimare, combina experienta primilor doi cu forta muzicala a celui de al treilea, toate incununate de talentul si virtuozitatea cu care isi folosesc instrumentele. Pianista Andreea Butnaru este initiatoarea proiectului Musica Viva si cadru didactic al UNMB, eforturile fiindu-i rasplatite pana in prezent cu peste 20 de premii nationale si internationale. Violoncelistul Florin Mitrea este prim-solist al Orchestrei Nationale Radio si co-fondator al Musica Viva. Tanarul violonist Alexandru Malaimare, castigator si el a numeroase premii in tara si strainatate, a beneficiat de pregatire alaturi de unii dintre cei mai mari maestri ai viorii, printre care si Alexandru Tomescu.

Cei trei au ales pentru a incanta publicul trio-uri compuse de Beethoven de-a lungul activitatii sale creatoare. Astfel, au inceput cu ritmurile vesele ale „Trio WoO” – opera de tinerete, nenumerotata – si au continuat contrastant cu fragmente din perioada de maturitate a compozitorului: „Trio Op. 70/1” si „Trio Op. 70/2”, cu care au incheiat in forta, dovedindu-si maiestria artistica, in ciuda faptului ca la vremea cand au fost compuse opusurile erau considerate imposibil de cantat in acest format, contrastant si el – pian si instrumente cu coarde.

In pauza concertului, rabdarea publicul a fost rasplatita cu o proiectie video abstracta, aleasa in opozitie cu atmosfera camerala oferita de trio Musica Viva. Pelicula – fantezie, intitulata „World of Catalin Cretu”, a fost pregatita de compozitorul Catalin Cretu, doctor in muzica.

Concertul „Fantezii si Contraste” face parte dintr-o serie de patru recitaluri camerale beethoveniene. Urmatorul, „Drama, Eroism si Maretie”, este programat pentru 28 martie 2012. Programul complet precum si alte informatii despre Musica Viva gasiti aici.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.