Nou la Editura Art: “Aceasta orbitoare absenta a luminii”

Romanul “Aceasta orbitoare absenta a luminii” de Tahar Ben Jelloun a aparut de curand la Editura Art, colectia Biblioteca Ideala, in traducerea lui Claudiu Komartin. Varianta in limba engleza a romanului a castigat in 2004 International IMPAC Dublin Literary Award. De acelasi autor, la Editura Art a mai aparut volumul “Noaptea sacra”.

Romanul a fost inspirat din fapte reale: oroarea la care au fost supusi, timp de optsprezece ani, prizonierii din Tazmamart, inchisoarea secreta din sud-estul Marocului. In urma atentatului ratat – si a masacrului – din Skhirat, in iulie 1971, acestia au fost ingropati in tacere si intuneric undeva in desert. In temnitele care de fapt erau niste morminte (unde statul in picioare era imposibil), ei au trait suferinta mortii.

Inspirandu-se din aceasta tragedie zguduitoare si bazandu-se pe marturia unui fost prizonier, Tahar Ben Jelloun ne propune un roman intens despre rezistenta prin spiritualitate, in care poezia se intalneste cu imaginarul pentru a evoca indicibilul.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *