Tamara Buciuceanu-Botez: Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate

Tamara Buciuceanu-Botez va primi Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate, in cadrul Galei care va avea loc la Platinum Bussiness & Convention Center luni, 26 martie 2012. Iubitorii teatrului si filmului o vor putea revedea pe cea supranumita doamna comediei romanesti in direct si in exclusivitate la TV pe ProCinema, online pe www.premiilegopo.ro si www.voyo.ro, dar si in inima Capitalei, pe mediafatada Cocor Media Channel.

Transmisiunea de la covorul rosu, gazduita de Amalia Enache si Mircea Solcanu, va incepe la ora 19.00, in vreme ce Gala, prezentata de Andi Moisescu, e programata sa inceapa la ora 20.00.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut in 1929 la Tighina (astazi in Republica Moldova). Figura legendara a teatrului si a filmului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a saizeci de ani.

Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1952), clasa profesorului Ion Baltateanu, actrita a debutat in film in 1964, in “Titanic Vals” (r. Paul Calinescu), unul dintre titlurile de referinta ale anilor de inceput ai cinematografului romanesc. Filmografia sa include roluri in productii precum “Grabeste-te incet” (r. Geo Saizescu), “Bocet vesel” (r. Mircea Moldovan) sau “Primavara bobocilor” (r. Mircea Moldovan). A ramas in amintirea unei generatii intregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes “Liceenii” (r. Nicolae Corjos).

Pentru rolurile emblematice in istoria filmului romanesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera la Festivalul International de Film Transilvania in 2008, intalnirea cu publicul dupa proiectia “Cuibului de viespi” fiind unul dintre cele mai emotionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat si pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, National, Teatrul de Comedie. Actrita s-a remarcat in piese precum “Coana Chirita”, “Romeo si Julieta la inceput de noiembrie”, “Cumetrele” etc.

In 2012, una dintre cele mai iubite actrite romance revine pe marile ecrane, alaturi de cuplul-cult ai comediei autohtone, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, in filmul “Toata lumea din familia noastra” (r. Radu Jude).

Premiile Gopo vor rasplati in 2012, de asemenea, cariera unei creatoare cu o filmografie impresionanta. Scenografa Lidia Luludis va primi Premiul Special.

Nascuta pe data de 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventa a Institutului de Arte Plastice din Bucuresti. Este unul dintre cei mai apreciati pictori de costume din Romania, colaborand la peste 40 de lungmetraje de fictiune, printre care se numara “Alo?…ati gresit numarul!” (1958), “Liceenii” (1986), “Un petic de cer” (1983), “Napasta” (1982) sau “Tanase Scatiu” (1975). Pentru acesta din urma, Lidia Luludis a primit in 1976 premiul ACIN.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *