“Iubiri toxice” – tipologii afective de evitat

Continuam urmarirea Liniei Bleu trasata recent de Editura All si descoperim lucrarea unui alt psiholog de origine italiana, Walter Riso. Problema analizata de el in “Iubiri toxice” este tot una actuala: “Tipologiile afective de care ar fi mai bine sa nu ne indragostim” si cum sa le facem fata daca nu vrem sa renuntam le ele.

Walter Riso (n. 1951) este academician si psiholog cu experienta in terapie cognitiva, nascut in Italia, dar format pe continentul sud-american, studiind in Columbia si locuind in Argentina. Zeci de mii de fani pe retelele de socializare, lucrari traduse care au facut inconjurul lumii, aproape doua milioane de exemplare vandute. Toate stau marturie stilului accesibil pe care scriitorul l-a ales pentru analiza problemelor emotionale ale societatii contemporane.

Motivat de convingerea ca iubirea nu trebuie sa insemne suferinta si ca fericirea este un drept al nostru, Walter Riso descrie in cartea sa “Iubiri toxice” tipologiile afective care ne fac rau sau de care ar fi bine sa ne ferim. Tototdata, el pune sub lupa relatiile nefericite in care unii dintre noi se zbat, dezvaluind o parte dintre secretele care ne impiedica sa traim pe deplin. Pentru ilustrare, printre teorii vechi si noi, scriitorul plaseaza natural si cu umor exemple relevante adunate din experienta de psihoterapeut.

Cartea este organizata in functie de cele opt tipologii emotionale disfunctionale identificate de autor. Astfel, fiecare capitol este dedicat unui tip dublu de “iubire toxica”: tipul histrionic-teatral aflat in antiteza cu simplitatea, cel paranoico-vigilent incompatibil cu increderea, pasiv-agresiv opus onestitatii, nacisist-egocentric incompatibil cu modestia, obsesiv-compulsiv inflexibil, antisocial-artagos lipsit de respect, schizoid-sihastru impotriva tandretii, limitrof-instabil incapabil de autoanaliza. Pentru a le putea cunoaste si recunoaste, scriitorul le descrie succesiv, insa folosind acelasi tipar si ajutandu-ne sa obtinem o imagine comparativa. Cum recunoastem o persoana dintr-o anumita tipologie, cum se traieste cu ea, de ce ne impotmolim intr-o astfel de situatie sau ce se intampla cand acea persoana suntem chiar noi? Sunt doar cateva dintre intrebarile pentru care Walter Riso ofera raspunsuri cititorilor dispusi sa isi analizeze relatiile.

Desigur, cartea nu este o reteta a fericirii si nici nu ne recomanda sa respingem pe cineva doar pentru ca se incadreaza intr-una dintre tipologiile descrise. Totusi, ne poate ajuta sa identificam si sa intelegem mai usor diferitele tipuri de comportament care ar putea degenera in nefericire. Mai departe fiecare dintre noi ar trebui sa fie in stare sa decida daca se inhama la o asemenea relatie sau fuge cat il tin picioarele. 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *