O noua lectie afectiva: „Cum sa nu mori din dragoste”

Walter Riso revine in colectia Linia Bleu a Editurii All cu noi sfaturi pentru imbunatatirea vietii afective. De data aceasta, el propune zece principii de supravietuire pentru a sti cum sa fim mai fericiti, dar mai ales „cum sa nu murim din dragoste” atunci cand aceasta se transforma in ceva ce nu ne face bine sau nu ne mai trebuie.

Dupa ce a facut o clasificare a Iubirilor toxice, psihologul de origine italiana insista asupra faptului ca meritam sa fim fericiti, iar iubirea nu trebuie sa insemne suferinta si nici sa aiba vreo legatura cu aceasta. Asadar, inarmat cu stilul sau convingator si chiar molipsitor, Walter Riso ne invata „cum sa nu murim din dragoste”, tratand o parte din problemele care pot transforma iubirea intr-o agonie dulce-amara atunci cand relatiile devin zbateri inutile si dureroase.

Uneori serios, alteori ironic, scriitorul aduce in discutie tipologii de parteneri si de relatii, situatii des intalnite in iubire, toate presarate cu maxime motivationale. Indecisul care nu poate trai nici cu tine, nici fara tine, speculantul care detine puterea afectiva, martirul care se anuleaza pe sine sacrificandu-se pentru binele partenerului, casatoria dintre amanti, stingerea iubirii in cuplu, sunt printre subiectele abordate de Walter Riso in cartea „Cum sa nu mori din dragoste”. Dintre solutiile propuse la sfarsitul fiecarui capitol-principiu, cele care primeaza sunt unele pe care le stim cu totii: demnitate, detasare, echilibru, luciditate si, in special, puterea de a lua o decizie. Insa, de asemenea, cu totii stim ca a da sau a primi sfaturi nu e chiar asa de greu; mult mai dificil este sa le punem in practica. 🙂

Grupate intr-un „decalog” afectiv, cele zece principii identificate de autor sunt bazate pe si argumentate cu experiente din cabinetul sau, fiind de fapt zece sfaturi sau lectii de supravietuire in caz de dezastru… in dragoste, evident. Ca sa poti iubi nu trebuie si nu poti sa mori, iar pentru acesta, Walter Riso incearca sa modifice perceptia traditionala despre dragoste. Din dragostea-chin care te macina si te distruge, o transforma – cel putin teoretic – intr-una moderna si sanatoasa, in care ar trebui sa stim sa ne evaluam avantajele si sa ne gandim la binele personal la care avem dreptul cu totii, oricat de egoist ar suna.

Si pentru a-i sustine sau, dupa caz, pentru a-i trezi ori a le pune sare pe rani celor ce ratacesc pe drumuri gresite in iubire, psihologul contrage intr-un epilog esenta principiilor expuse anterior. Finalul conclusiv contine o serie de maxime ce fusesera deja plasate in textul cartii, scopul lor fiind acelasi: supravietuirea emotionala. „Cand oferi omagii persoanei pe care o iubesti, esti vasal, nu partener”, „Dezamagirea provocata de persoana iubita este fulgeratoare ca dragostea la prima vedere, dar are efect invers.”, „In dragoste curajul incepe aproape intotdeauna acolo unde se termina speranta” sunt doar cateva dintre frazele semnificative selectate de autor. Pe celelalte le puteti descoperi citind. Cartea o gasiti aici.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.