„Mai clar decat cuvintele” ne dezvolta inteligenta nonverbala

Ce stare de spirit are interlocutorul tau atunci cand isi tine degetele mari in buzunare? Ce transmite o persoana care isi inclina capul spre un umar atunci cand vorbeste? Ce indica aranjarea hainelor, mai ales in jurul gatului? Joe Navarro (fost agent FBI) si Toni Sciarra Poynter (jurnalista) raspund acestor intrebari si multor asemenea in volumul „Mai clar decat cuvintele”, aparut anul acesta la Editura Meteor Press.

Mai mult decat ceea ce spunem conteaza cum spunem si ceea ce facem in timp ce vorbim. O ureche scarpinata, o privire indreptata in jos, o anumita pozitie a corpului, un rictus transmit interlocutorului nostru (mai ales daca e suficient de atent si de antrenat in descifrarea limbajului nonverbal) lucuri care fie sustin ceea ce spunem, fie vin in contradictie cu enunturile noastre.

Aceasta „putere ascunsa a inteligentei nonverbale” ne poate ajuta pe toti atat in viata personala, cat si in cea profesionala sa dezlegam misterele din spatele cuvintelor, sa ii percepem mai clar pe cei cu care discutam si sa fim atenti in acelasi timp la mesajele pe care fata si corpul nostru le-ar putea transmite celorlalti.

Astfel, din paginile cartii vom afla sau ne vom reaminti ca atunci cand vrem sa avem o conversatie reusita si eficienta e necesar sa utilizam si noi cuvintele interlocutorului nostru in propriile fraze, pentru a-i oferi acestuia un confort lingvistic si a-i spori increderea in noi si ca trebuie sa fim atenti la gesturile persoanei cu care interactionam si sa vedem daca ele exprima confort sau disconfort. De asemenea, vom vedea ca imaginea exterioara a unei afaceri, a unei cladiri si nu in cele din urma a unei persoane trebuie construita atent pentru a transmite incredere, seriozitate, profesionalism, pentru ca degeaba serviciile pe care le oferi sunt extraordinare daca le ambalezi neglijent.

Cum zambim, ce spunem, ce ton folosim, ce aratam prin gesturi, ce haine purtam, cum facem o prima impresie buna, cum ar fi bine sa arate biroul in care ne desfasuram activitatea, cum sa ii facem pe cei din jur sa se simta confortabil in preajma noastra, cum le interpretam semnele nonverbale – toate aceste probleme si multe altele sunt puse pe tapet si discutate de cei doi autori, care incearca, prin experientele pe care ei insisi le-au avut cu oamenii, sa faca putina lumina in relatiile interumane.

In cele doua capitole mari ale volumului, Elementele fundamentale ale inteligentei nonverbale si Inteligenta nonverbala aplicata, n-o sa gasiti filosofeli ieftine si fara fundament, dimpotriva, totul este logic si de bun simt, expunerea este una relaxata si calda, nu academic-scortoasa, exemplificarile sunt foarte reusite, iar imaginile care apar din cand in cand ilustreaza cu succes ceea ce este pus in cuvinte.

„Am scris aceasta carte cu intentia de a va impartasi felul cum puteti observa mai bine viata, apropiindu-va de perfectiune, si cum puteti contribui mai dinamic la ea prin comunicarea nonverbala. In infinitele sale nuante, prin varietatea si complexitatea sa, comportamentul uman devine mai plin de intelesuri prin cunoasterea si utilizarea comunicarii nonverbale. Atunci cand ne vedem lumea in acest mod iluminat, putem descoperi – in noi insine, dar si in altii – subtilitatea, frumusetea si potentialul.”

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.