Seria lui Bourne continua fara Bourne

Incepand cu 10 august, filmul “Mostenirea lui Bourne” (“The Bourne Legacy”) poate fi vizionat si in cinematografele din Romania. El este distribuit de RoImage, a caror invitatie la avanpremiera din Cinema City Sun Plaza am acceptat-o pentru a ne lamuri cum e noul film din seria “Bourne” fara Jason Bourne, insa cu alt erou.

Regizat de Tony Gilroy, “The Bourne Legacy” (2012) este al patrulea film din seria de actiune “Bourne”. Dealtfel, Tony Gilroy a fost implicat, in calitate de scenarist, si in realizarea filmelor anterioare, acum indeplinind un dublu-rol: regizor si scenarist. Cu aceasta ocazie, povestea creata de scriitorul american Robert Ludlum (1927-2001) este dezvoltata, propunand spectatorilor un nou erou gata sa continue lupta inceputa de Jason Bourne.

Dupa “The Bourne Identity” (2002), “The Bourne Supremacy” (2004) si “The Bourne Ultimatum” (2007) in care personajul central a fost intrupat de Matt Damon, era de asteptat ca schimbarea sa presupuna si un nou actor. Cel ales sa il interpreteze pe noul erou este Jeremy Renner, cunoscut publicului din filme precum “The Hurt Locker”, “Ghost Protocol” sau “The Avengers”. Alaturi de el, din distributie mai fac parte Rachel Weisz, Edward Norton, Stacy Keach, Scott Glen, Joan Allen, unii dintre ei fiind la prima participare in seria filmelor “Bourne”, altii avand deja experienta in domeniu. Dealtfel, “The Bourne Legacy” poate fi foarte bine “digerat” independent, insa vizionarea celorlalte trei filme ajuta la incadrarea adecvata a noii povesti in context, existenta noului erou fiind pusa in pericol de evenimentele anterioare.

Considerand incheiata vanatoarea lui Bourne, CIA este nevoita sa isi concentreze atentia asupra unui alt supravietuitor, comparat de oficialii agentiei cu cel care da numele seriei, absent in actuala ecranizare. Aaron Cross este numele sub care opereaza fostul agent Kenneth James Kitsom. Antrenat in arta spionajului in cadrul unui program secret care trebuia lichidat pentru ca a scapat de sub control, personajul si povestea lui se dezvaluie treptat. Ajutat de Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz), el descopera ca in timpul participarii la misiunea CIA a fost reprogramat genetic, iar doi dintre cromozomii lui au fost modificati pentru a-i imbunatati puterea si inteligenta. Fara sa mai faca parte din misiune, Aaron are nevoie in continuare sa ramana in starea evoluata. Astfel, intr-o cursa contratimp, cei doi trebuie sa ajunga in Manila, Filipine, unde Dr. Shearing ii va putea injecta virusul care ii va restabili capacitatile cerebrale. Printre gloante, impuscaturi si cascadorii la limita imaginatiei, intre ei se profileaza si o poveste sentimentala, insa una foarte slab conturata.

Dupa aproape doua ore de actiune, fruntile spectatorilor se descretesc. Finalul ramane, bineinteles, unul deschis, care permite oricand aparitia unui nou film in serie. Si avand in vedere ca numarul romanelor a ajuns la zece, ramane de vazut pana unde se va ajunge cu ecranizarile.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.