Iubiri de altadata: “Iubire si gimnastica”

Pe Edmondo De Amicis il stiti probabil cel mai bine ca autor al romanului pentru cei mici “Cuore – inima de copil”. Insa scriitorul italian a publicat si jurnale de calatorie si schite de razboi, iar de curand a intrat in colectia “Iubiri de altadata” a Editurii Allfa cu romanul pentru adulti, de data aceasta, “Iubire si gimnastica”.

Desi titlul v-ar putea purta cu gandul spre o carte in care veti gasi aventuri in care se imbina afectiunea cu pasiunea carnala, in fapt, “Iubire si gimnastica” este un roman delicat despre iubirea (mai intai secreta, apoi expusa lumii intregi) aparent imposibila a unui secretar italian pentru o profesoara de gimnastica. Sigur ca barbatul isi doreste o relatie in toata regula cu femeia visurilor sale, nu doar ceva platonic, dar el nu are in minte o aventura de-o noapte, ci o legatura de durata, mai exact o casatorie. Iar cand femeia il refuza in repetate randuri, omul nostru ajunge sa faca tot felul de gesturi, unul mai disperat decat altul, aducandu-i oprobriul intregii comunitati.

Autorul creioneaza pentru acest roman doua personaje principale cu totul distincte: in timp ce secretarul este un individ serios, inteligent, cu prestanta in comunitate, respectat si apreciat, dar ingrozitor de timid si de retras, profesoara de gimnastica este o fiinta activa, exuberanta, motor al comunitatii atunci cand vine vorba de sanatatea prin miscare. Insa, desi e o persoana cu principii morale, tanara este adesea barfita si invidiata pentru frumusetea ei de femeie singura si iubitoare de sport, dar si pentru capacitatile intelectuale care o deosebesc de multe dintre semenele ei. Cei doi, desi par foarte diferiti intial, isi gasesc pe parcursul firului narativ mai multe puncte in care se aseamana si o gandire comuna care pare sa ii conduca, totusi, spre un final optimist.

Romanul lui De Amicis nu are decat putin peste 150 de pagini, care se citesc dintr-o suflare. Veti avea parte de o lectura extrem de placuta, eu cel putin l-am admirat pe autor in primul rand pentru geniul sau de povestitor si stilul ingrijit al scriiturii si apoi pentru vivacitatea si umorul cu care si-a alcatuit naratiunea. Actiunea este alerta, faptele se succed cu repeziciune, rasucind cititorul ca intr-un vartej, insa dandu-i timp sa proceseze informatiile si sa se lase in bratele rasului vazand stradaniile bietului secretar, care se da peste cap sa-i intre in gratii femeii iubite, in timp ce ea are ochi doar pentru sala de gimnastica si aparatele din dotare.

Asadar, daca vreti sa va tonifiati intelectul cu o carte desteapta si amuzanta, o puteti gasi aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.