Seara filmului clasic: “Reteaua”

TCM va invita miercuri seara in fata televizoarelor pentru a urmari, de la ora 22.00, drama americana din 1976 “Reteaua/Network”, in regia lui Sidney Lumet, cu Peter Finch, Faye Dunaway, William Holden, Robert Duvall si Wesley Addy. Filmul a castigat la vremea lui patru Oscaruri si multe alte premii, printre care patru Globuri de Aur si un premiu BAFTA.

Howard Beale (Peter Finch), decanul de varsta al prezentatorilor retelei de televiziune UBS, e tras pe linie moarta din cauza varstei, iar prietenul lui cel mai bun, Max Schumacher (William Holden), e cel care trebuie sa-i dea vestea. Dupa 25 de ani in fata telespectatorilor, Beale nu e dispus sa se lase dat la o parte peste noapte si anunta pe post ca in ultima sa aparitie televizata se va sinucide in direct.

Anuntul starneste reactii diferite in randul directorilor retelei de televiziune, iar filmul arata in detaliu dezumanizarea, foamea de audienta si pervertirea spectacolului numit televiziune.

Paddy Chayefsky a primit Oscar pentru scenariu, Faye Dunaway pentru cea mai buna actrita in rol principal, Peter Finch pentru cel mai bun actor in rol principal (singurul Oscar acordat postum in istoria Premiilor Academiei) si Beatrice Straight pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.