Iubiri de altadata: „Dragoste si prietenie”

A cincea carte pe lista colectiei Iubiri de altadata de la Editura Allfa este „Dragoste si prietenie”, o colectie de romane epistolare de factura romantica stranse in 120 si ceva de pagini, apartinand lui Jane Austen, una dintre cele mai citite autoare britanice, apreciata atat de criticii literari cat si de cititorii de pretutindeni pentru realismul si critica sociala ascutita prezente in scrierile sale.

„Dragoste si prietenie” cuprinde doua romane scurte si o colectie de povestiri-scrisori, in care subiectul central este viata sociala si afectiva a femeii. Relatiile care se stabilesc intre reprezentantele sexului sensibil, sentimentele pe care le lasa sau nu sa transpara pe sub rigorile vremurilor in care traiesc si aventurile lor in a-si gasi un sot potrivit sunt scrutate de autoare cu o mare luciditate si onestitate. Jane Austen ia peste picior fara teama stupiditatea si ingustimea mintii unor surate de-ale sale si ridiculizeaza regulile unei societati apretate si gaunoase cu care nu este de acord.

Unele dintre personaje inteleg iubirea ca pe o obligatie sociala, altele sunt convinse ca a fi sensibil inseamna a abandona oamenii care tin la tine atunci cand au nevoie de tine pentru a te menaja de suferinta de a-i vedea la necaz, altele isi fac o ocupatie de viata din a-i urmari pe cei din jur si a-i barfi cu fiecare ocazie, condamnandu-le comportamentul si alegerile si uitand sa se concentreze asupra chestiunilor din propria ograda.

Scrisa cu avant si dedicare, colectia „Dragoste si prietenie” este o lectura amuzanta si racoritoare, care il face pe cititor nu doar sa inteleaga mai bine cum functiona lumea britanica a inceputului de secol XIX sau cum se stabileau relatiile de prietenie sau de iubire, ci si sa rada de superficialitatea si de prostia omeneasca ridicata uneori la rang nobiliar si sa clatine din cap negativ vazand cum iubirea era tratata de multe ori ca o marfa la piata, masurata in functie de proprietatile imobiliare si de posibilitatile de inavutire.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.