Cineastul Rainer Werner Fassbinder este omagiat la Union

In extinderea evenimentului Romania International Film Festival (Ro-IFF), in perioada 16 octombrie – 8 noiembrie, Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane (Str. Ion Campineanu nr. 21) prezinta patru titluri importante din prolifica si impresionanta filmografie a marelui cineast Rainer Werner Fassbinder, de la a carui moarte – considerata de multi critici si istorici ca marcand sfarsitul Noului Cinema German – s-au implinit anul acesta, pe 10 iunie, trei decenii.

Regizor, scenarist, actor, producator, monteur (in general sub pseudonimul Franz Walsch), operator, scenograf si compozitor (ocazional), enfant prodige al Noului Cinema German, Rainer Werner Fassbinder a oscilat, de-a lungul carierei sale, intre filme de autor, constituind o critica acida a moralitatii mic-burgheze a epocii sale, si filme de gen, dupa modele hollywoodiene. Foarte activ – ca actor, regizor si dramaturg – si in lumea teatrului german, dupa ce a exersat cu cateva scurtmetraje, Fassbinder a realizat, in doar 14 ani (1969-1982), 41 de filme (pentru cinema si televiziune), cu care a obtinut numeroase selectii si premii in festivaluri importante. Filmele sale se nasc dintr-o dorinta de a provoca si a soca, dar si dintr-o energie creativa fenomenala, ce coexista cu un libertinism autodistructiv. Atat personalitatea, cat si filmele sale sunt controversate, lucru ce-l fac pe Fassbinder sa fie privit ca personalitatea centrala a Noului Cinematograf German. La comemorarea a trei decenii de la moartea sa, Ro-IFF a fost singurul festival din Romania care l-a omagiat pe celebrul cineast german, aflat anul acesta in atentia marilor festivaluri ale lumii.

Din ampla creatie a renumitului regizor, la Cinemateca Union sunt prezentate doua filme foarte apreciate si premiate – “Casatoria Mariei Braun” (Die Ehe der Maria Braun / The Marriage of Maria Braun, 1979) si “Secretul Veronikai Voss” (Die Sehnsucht der Veronika Voss / Veronika Voss, 1981) –, dar si doua filme mai putin cunoscute, care vor fi, fara indoiala, apreciate de cinefilii cunoscatori si nu numai: “Disperare” (Despair – Eine Reise ins Licht / Despair, 1978) si “Vreau doar sa ma iubesti” (Ich will doch nur dass ihr mich liebt / I Only Want You to Love Me, 1976). Fiecare film beneficiaza de doua proiectii, cu subtitrare in limba romana, la Sala Paul Calinescu a Cinematecii Romane.

Programare filme:

“Vreau doar sa ma iubesti” – marti, 16 octombrie, si joi, 18 octombrie;
“Disperare” – marti, 23 octombrie, si joi, 25 octombrie;
“Casatoria Mariei Braun” – duminica, 28 octombrie, si miercuri, 31 octombrie;
“Secretul Veronikai Voss” – marti, 6 noiembrie, si joi, 8 noiembrie

Toate proiectiile sunt programate la ora 19.30. Preturile biletelor sunt de 10 lei la general, 8 lei pentru abonatii Cinematecii Romane si 5 lei pentru studentii cu abonament.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *