Intalnire cu regizori premiati in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest

Les Films de Cannes a Bucarest va invita pe 24 octombrie, la Meeting Point – Institutul Francez, la o discutie cu regizorul turc premiat cu Palme d’Or pentru scurtmetraj, L. Rezan Yesilbas. Intalnirea va avea loc dupa proiecția calupului de scurtmetraje premiate cu Palme d’Or – care cuprinde si filmul său, “Sessiz-Be Deng”/”Silent” -, programat la 16.00, la Cinema Elvira Popescu. I se vor alatura tineri regizori ale caror filme au fost incluse in programul Romanian Short Waves.

Nascut in 1977, L.Rezan Yesilbas a absolvit in 2008 sectia de cinema a Universitatii din Marmara. Scurtmetrajul sau “Hüküm”/ “Jugement” este primul film din asa-zisa “trilogie feminina” si a fost selectat in mai multe festivaluri internationale. Al doilea, “Sessiz-Be Deng”/ “Silence”, a castigat Palme d’Or la Cannes, iar al treilea episod din trilogie e in curs de realizare. Din 2008, L.Rezan Yesilbas lucreaza ca asistent al regizorului turc Zeki Demirkubuz.

Calupul de scurtmetraje:

“Sessiz-Be deng”, r. L.Rezan Yesilbas, 14’
Palme d’Or 2012, Turcia
O femeie merge sa-si viziteze sotul in inchisoare, in 1984, la Diyarbakir. Dar ea nu vorbeste decat kurda, limba strict interzisa in penitenciar, ceea ce face imposibila pronuntarea unui singur cuvant.

“Cross”, r. Maryna Vroda, 15’
Palme d’Or 2011, Franta-Ucraina
Un baiat este fortat sa fuga, apoi fuge de el insusi, apoi il priveste pe un altul fugind.

“Chienne d’histoire”, r. Serge Avédikian, 15’
Palme d’Or 2010, Franta
Constantinopole, 1910. Strazile orasului sunt invadate de caini vagabonzi. Inainte de a gandi si alte solutii, guvernul ia o decizie brutala, de a-i deporta pe toti pe o insula parasita.

“Cantecele renasterii”, r. Mirel Iliesiu, 32’
Palme d’Or, 1969, România
Un documentar despre corul Madrigal, devenit una dintre cele mai cunoscute formatii corale pe plan mondial sub bagheta dirijorului si fondatorului sau, Constantin Marin.

“Scurta istorie”, r. Ion Popescu-Gopo, 10’
Palme d’Or, 1957, Romania
O scurta, amuzanta si inventiva istorie a omenirii in cateva minute de animatie. Protagonist este deja celebrul omulet al lui Gopo.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *