Ce crede lumea intreaga despre viata de dupa moarte

Ce este sufletul? Unde se duce el dupa moarte? Se duce undeva sau dispare? Ce reprezinta lumea cealalta? La ce judecati vom fi supusi in viata de apoi? Dar exista o viata de apoi? In cate zone este impartita lumea de dincolo si cine ajunge unde si pe ce baza? Intrebari care s-au ridicat de cand lumea si pana in zilele noastre si la care nu se pot gasi decat raspunsuri subiective.

In volumul sau “Viata dupa moarte in credintele omenirii”, J.T. Addison face o calatorie consistenta si nepartinitoare prin felul in care popoarele primitive, cu credintele lor rudimentare si apoi marile state cu credintele lor elaborate au privit, sistematizat si transmis mai departe viziunile lor asupra naturii sufletului, asupra ritualurilor dintre viata si moarte si asupra vietii de apoi, cu tot cu invierea trupului, judecata celor buni si a celor rai si natura locurilor in care ajunge fiecare categorie.

Fara sa isi manifeste vreodata propria parere, fara sa ne spuna care este opinia lui in ceea ce priveste toate aceste lucruri, fara sa ne divulge ceva din propriile credinte sau supozitii, autorul ne poarta de-a lungul intregului Glob, aprinzand pe rand lumina in credintele si religiile diferitelor tari europene, asiatice sau africane, descriind cu lux de amanunte cum si-a imaginat fiecare popor lumea de dincolo, ce ritualuri a creat, ce legi a emis si ce pedepse a inchipuit pentru viata de dupa moarte.

Suntem condusi cu grija prin Tuonela finlandeza, Aralul babilonian, Sheolul ebraic sau Hadesul grecesc (toate lacasuri ale mortilor), printre controverse gen “invierea mortilor va avea loc cu tot cu trup sau va fi doar o inviere spirituala”, printre carti sfinte si alte scrieri teologice ale unor invatati care au incercat sa descopere tainele existentei si post-existentei umane sau care doar s-au straduit sa inspaimante cat mai temeinic multimile, pentru a le determina sa duca o existenta austera si inchinata liderilor spirituali.

Sinteza lui J.T. Addison aduna la un loc si o serie imagini fantasmagorice ale pedepselor eterne, care te fac sa te gandesti la cat de mult s-au straduit creatorii religiilor sa elaboreze atatea teorii infricosatoare pentru a reusi sa subjuge mase largi de oameni, care sa-si traiasca vietile intr-un anumit mod pentru a fi siguri ca-si vor petrece eternitatile intr-o fericire nemarginita si nu in chinuri teribile.

Mai multe informatii despre carte se gasesc aici, unde se pot face si comenzi la pret redus fata de librarii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.