“Cheia” si drumul ei spre Gradina Raiului

Dupa ce anul trecut am citit “Sanctus”, primul volum al trilogiei Sancti apartinand scriitorului britanic Simon Toyne, abia asteptam sa apara anul acesta a doua carte, care se numeste “Cheia” si care poate fi gasita pe Strada Fictiunii in Turul Bestseller. Liv si Gabriel revin cu aventuri noi, cum nici nu va imaginati!

Pentru ca asteptasem un an intreg sa aflu ce s-a intamplat cu Liv dupa ce a patruns in Citadela si a eliberat Sacramentul, cand am pus mana pe “Cheia”, multumita prietenilor de la Grupul Editorial All, am dat-o gata in cateva ore. Pentru ca asa sunt cartile lui Simon Toyne, ti se lipesc de degete si nu vor sa se mai desprinda pana nu le termini, inghiti insetat capitol dupa capitol si de ce citesti, de-aia vrei mai mult. Iar cand ajungi la final iti pare rau ca s-a terminat totul atat de repede si abia astepti urmatorul volum – pentru ca autorul are minunatul talent de a te lasa cu ochii in soare, dorindu-ti mai mult.

In “Cheia”, Liv, personajul principal feminin, se trezeste la spitalul din Ruina, fara prea multe amintiri. In acelasi spital se afla si Kathryn, mama lui Gabriel, ranita, la fel si un calugar din citadela. Pentru ca sunt singurii ramasi in viata care ar putea da la iveala secretele bisericii, cei trei sunt tinuti sub observatie stricta si condamnati sa piara unul dupa altul, din ordinul unor importante figuri bisericesti. Pe de alta parte, Gabriel, personajul principal masculin, reuseste sa evadeze din inchisoarea in care fusese retinut si incearca sa-i salveze pe cei dragi lui, nu doar pentru ca ii sunt dragi, ci pentru ca de ei depinde salvarea intregii omeniri. Insa din aceasta poveste, in care autorul ne poarta prin Turcia, Irak, Vatican si SUA, printre arme moderne si molime biblice, printre escrocherii economice si profetii stravechi intr-o cursa contra cronometru pentru a recupera Sacramentul si a-l plasa in… Gradina Raiului, nu toata lumea va scapa cu viata iar cei care scapa… ei bine, nici ei nu vor mai fi chiar in toate facultatile fizice la finalul volumului. 🙂

Centrata mai mult pe Gabriel, un caracter puternic, trecut prin chinuri grele, a carui existenta este insa legata de cea a lui Liv, ea fiind insasi “Cheia”, aceasta a doua carte a trilogiei are acelasi ritm alert al primului volum, ca orice thriller care se respecta, beneficiaza de aceeasi scriitura complexa si frumos tesuta, de personaje bine conturate de care te apropii si de care iti pare rau atunci cand ceva rau li se intampla sau alaturi de care te bucuri atunci cand actiunile lor se dovedesc a fi reusite. Adevarul se impleteste cu fictiunea atat de bine incat nu mai stii ce e real si ce nu si doar cate un search pe Google te mai lumineaza ca anumite lucruri chiar exista sau ca pe altele poti sa le cauti mult si bine, pentru ca ele nu-si au radacina in alta parte decat in sclipitoarea minte a lui Simon Toyne.

“Cheia descatuseaza Sacramentul
Sacramentul devine una cu Cheia
Iar Pamantul se cutremura
Cheia trebuie sa urmeze Harta Stelara pana Acasa
Acolo sa stinga focul balaurului intr-o luna lunara
Caci altfel Cheia va pieri, Pamantul se va despica
Si molima il va cotropi, aducand sfarsitul lumii.”

Aceasta este profetia si in jurul ei a fost construit al doilea volum al trilogiei, primele doua randuri referindu-se la finalul primei carti, iar randurile urmatoare rezumand ceea ce se intampla in aceasta a doua carte – la modul metaforic. Povestea concreta o veti afla daca veti citi “Cheia”, un roman care, daca n-ati trecut si prin “Sanctus”, poate fi citit foarte bine si de unul singur, pentru ca are sens chiar si asa. Dar pentru a avea toata harta in fata, va recomand sa incepeti “cu inceputul”. Ramane de vazut ce ne pregateste Simon Toyne in ultimul volum – mai ales ca a tinut sa pastreze misterul asupra destinelor celor doua personaje principale. 🙂

“Cheia” s-a lansat pe 23 noiembrie la Gaudeamus, in prezenta autorului, care, vorbaret si jovial cum ii e felul, a raspuns la intrebarile Sandei Nicola in fata multimii adunate la Standul Grupului Editorial All. Astfel, Simon Toyne a povestit cum a imbinat in cartea lui elemente reale si fictive, pentru ca un scriitor trebuie sa prezinte “adevarul infasurat intr-o minciuna frumoasa” si cum a inserat multe elemente istorice de la inceputurile civilizatiei in acest thriller religios, satisfacand astfel curiozitatea cititorilor si dorinta lor de mister si aventura. De asemenea, nu a uitat sa sublinieze ca dupa ce a stat inchis in casa si a scris luni la rand, se bucura nespus sa isi intalneasca cititorii si sa stea de vorba cu ei, adaugand ca va veni si anul viitor pentru a lansa ultimul volum al trilogiei, care are titlul provizoriu “The Tower”.

Share

One thought on ““Cheia” si drumul ei spre Gradina Raiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *