Portret sentimental: “Sergiu Al-George vazut de noi, indienii”

Volumul “Sergiu Al-George vazut de noi, indienii”, de Amita Bhose, aparut la Editura Cununi de stele, a vazut lumina tiparului datorita unui cititor, care s-a prezentat intr-o buna zi la standul editurii si a intrebat-o chiar pe directoarea Cununilor daca nu are cumva, pe langa tilurile afisate pe masa, si o carte despre Sergiu Al-George.

Cum nu avea o astfel de carte, directoarea s-a gandit ca e timpul sa adune textele scrise de Amita Bhose despre marele indianist roman si sa le stranga intr-un volum. Si asa a aparut cartea de fata, care evoca personalitatea medicului si orientalistului Sergiu Al-George. Alcatuita din articole ale Amitei Bhose si beneficiind si de o prefata semnata de Dorina Al-George, cartea scoate la iveala trasaturile celui care a fost nu doar medic, ci si un mare admirator al Indiei.

Ca medic, Sergiu Al-George a facut o descoperire uimitoare, legata de un medicament antialergic, care insa s-a pierdut ulterior in birocratie si in dezinteres. Descoperirea a fost facuta in inchisoare, unde a ajuns pe motiv ca a uneltit impotriva ordinii sociale. Perioada de cinci ani si cinci luni petrecuta acolo i-a subrezit sanatatea si i-a adus in ochi o sclipire trista care l-a marcat pentru restul vietii sale relativ scurte.

In ceea ce priveste latura de orientalist, Sergiu Al-George a fost un autodidact, el invatand de unul singur sanscrita si adunandu-si cu rabdare informatiile despre India, pe care a reusit in cele din urma sa o vada cu propriii ochi. Intalnirea cu intelectualii indieni si vederea Calcuttei l-au incantat peste masura pe omul de cultura roman, care nu a trecut nici el neobservat in cercurile culturale indiene, cei care l-au cunoscut ramanand cu o impresie extraordinara despre cunostintele si personalitatea indianistului nostru.

Probabil neapreciat suficient in epoca sa si in tara sa, Sergiu Al-George a dat dovada de o eruditie care a ramas clara in mintea indienilor pe care i-a admirat atat de mult si in mintea generatiilor urmatoare de romani, care au inteles ca acest medic ORL-ist a fost un deschizator de drumuri in studiile de indianistica de la noi si a usurat intelegerea culturii indiene pentru posteritate.

“Acesta a fost Sergiu Al-George, orientalistul, cercetatorul solitar care si-a faurit singur statutul, pe plan national si international; el este unul dintre cei multi care, in acest ev intunecat, si-au tras lumina din ei insisi si si-au fost lor insisi si maestru si elev, si continator si continut, si cred ca este de datoria noastra, cei care i-am cunoscut, sa povestim despre ei.” (Dorina Al-George)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *