“Domnisoara Einstein” – incursiune in biografia unui geniu

Editura Allfa ne invita la o noua plimbare pe Strada Fictiunii, de data aceasta alaturi de britanicul Philip Sington. De-a lungul peregrinarii, acesta ne-o prezinta pe “Domnisoara Einstein”, intr-un thriller captivant ce reconstruieste atmosfera anilor ’30 pornind de la informatii neoficiale despre viata personala a lui Albert Einstein.

Nascut in Cambridge (UK) in 1962, Philip Sington este cunoscut ca un scriitor dedicat genului mistery-thriller. Dupa o serie de sase carti realizate intre 1993 si 2001 impreuna cu Gary Humphreys, pe a caror coperta a semnat cu pseudonimul Patrick Lynch, britanicul s-a dedicat carierei “solo”. Astfel, in 2006 i-a fost publicat primul sau roman, intitulat “Aurul Zoiei” (“Zoia’s Gold”), urmand ca in 2009 sa apara “Domnisoara Einstein” (“The Einstein Girl”), iar in 2012 “Valea nestiintei” (“The Valley of Unknowing”).

Bestseller-ul secund al lui Philip Sington, “Domnisoara Einstein”, surprinde viata societatii germane intr-o perioada istorica intunecata, chiar inainte de ascensiunea lui Adolf Hitler. In Berlinul tulburat de evenimentele celui de Al Doilea Razboi Mondial, o poveste fascinanta despre iubire si mister prinde contur. Combinand elementele de thriller cu cele de roman istoric si biografic documentat cu minutiozitate, scriitorul britanic reuseste sa tina cititorul prizonier intre paginile cartii pana la final.

O tanara este gasita dezbracata si aproape moarta in apropierea Berlinului. Pentru ca investigatiile politiei sunt impiedicate de amnezia fetei, cazul este preluat de psihiatrul Martin Kirsch care descopera ca acesta este necunoscuta de care se indragostise cu ceva timp in urma pe strada. Povestea dintre cei doi evolueaza, depasind limitele unei relatii tipice medic-pacient, iar faptul ca Maria nu-si mai aminteste nimic accentueaza misterul, dar si nesiguranta protagonistilor. Martin este astfel determinat sa continue de unul singur investigatiile pentru a o ajuta pe fata sa-si recupereze trecutul, dar si pentru a-si clarifica propriile banuieli legate de originea acesteia. Cercetarile il poarta frenetic pe harta Europei, prin locuri din Germania, Elvetia si Serbia, unde nu isi imagina ca va ajunge vreodata. Insa, oricat ar cauta, toate pistele il conduc catre una dintre cele mai populare figuri ale vremii: Albert Einstein.

Un secret bine pastrat, ingropat printre amintirile familiei formata de geniul fizicii cuantice cu prima sotie, matematiciana de origine sarba Mileva Maric, este pe cale sa iasa la suprafata. Pe fondul descoperirilor socante care tulbura linistea dobandita cu greu si al chinurilor provocate de o boala incurabila pe-atunci, cazul Maria Draganovic devine ultimul tratat sau investigat de psihiatrul Martin Kirsch.

Cititorul penduleaza nesigur intre realitate si fictiune alaturi de personaj, fiindu-i imposibil sa abadoneze lectura pana nu ajunge la deznodamantul tulburator. Va recomandam sa-l insotiti si voi in actiunea acestui thriller istoric tesut cu multa pricepere de Philip Sington. Pentru asta trebuie doar sa va procurati cartea pe care o gasiti aici! 😉

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.