Invitatie la eveniment: “Eminescu, primul traducator roman din sanscrita”

Editura Cununi de stele si Libraria Mihai Eminescu din Bd. Regina Elisabeta, nr.16 (langa Universitate) va invita la evenimentul “Eminescu, primul traducator roman din sanscrita” marti, 15 ianuarie, ora 17.30. Manifestarea este dedicata memoriei poetului national si primei traducatoare a poeziei eminesciene in Asia, Amita Bhose.

In urma cu 130 de ani Mihai Eminescu scria Luceafarul. Si o indianca pe nume Amita Bhose, pentru ca a iubit Romania si cultura romana mai mult decat multi romani, avea sa-l traduca in 1969 pentru concetatenii ei. Stabilita in Romania din 1971, Amita Bhose avea sa-si dedice toata viata cercetarii operei eminesciene si crearii unei punti de legatura intre cultura romana si cea indiana.

Preocuparile pentru limba sanscrita ale lui Eminescu nu au fost un secret nici pentru apropiatii poetului dar nici pentru criticii operei sale. Totusi, prima persoana care acorda atentie in mod serios manuscriselor “Gramaticii sanscrite mici” a lui Fr. Bopp este o indianca, Amita Bhose, prima traducatoare a poetului in spatiul asiatic si eminescolog recunoscut. Nu numai ca se ocupa pentru prima oara de aceste manuscrise, dar stabileste si data scrierii lor; dovedeste fapte doar presupuse – ca Eminescu a asistat la cursurile de sanscrita ale lui Weber de la Universitatea din Berlin; constata perfectionarea scrisului devanāgarī al lui Eminescu, ortografia corecta; aduce dovezi ale cunoasterii nuantelor subtile ale limbii sanscrite, nuante pe care le putea percepe doar un bun cunoscator al acestei limbi. Or, Amita Bhose a fost omul potrivit la locul potrivit, avand asupra noastra “ascendentul de a cunoaste cultura indiana veche si mai noua intr-o masura care nu le e posibila cercetatorilor romani”. (George Munteanu).

Suntem invitati asadar sa (re)descoperiti marti, 15 ianuarie 2013, ora 17.30 interesul lui Eminescu pentru limba zeilor, limba sanscrita si dragostea pentru opera eminesciana a Amitei Bhose.

In deschiderea evenimentului veti face o calatorie muzicala in lumea doinelor, dupa care vor lua cuvantul:

– Elena Andronache si Carmen Musat-Coman, foste studente ale Amitei Bhose
– Geta Vodislav, directoare a Librariei Mihai Eminescu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.