Noutati Berlinale: “Pozitia copilului” a castigat Premiul FIPRESCI

“Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, este favoritul criticii internationale la Festivalul International de Film de la Berlin. Pe 15 februarie, pelicula a obtinut Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competitia festivalului, dintre cele 19 aflate in cursa pentru Ursul de Aur. Trofeul i-a fost inmanat scenaristului Razvan Radulescu, co-autor al scenariului, alaturi de Calin Peter Netzer.

FIPRESCI stabileste jurii independente si acorda premii in cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinala a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (presedinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.

Premiul a venit cu o zi inainte de gala de inchidere a Festivalului de la Berlin, de pe 16 februarie, si dupa aproape o saptamana in care “Pozitia copilului” s-a mentinut pe primul loc in topul favoritilor la Ursul de Aur. Die Welt, The Hollywood Reporter, Variety, Cineuropa.org, Cine-vue.com sau Bloomberg au publicat cronici entuziaste, remarcand, printre altele, performanta Luminitei Gheorghiu in rolul mamei posesive care incearca sa recastige controlul asupra vietii fiului ei (Bogdan Dumitrache).

In aceasta perioada, campania de sustinere a echipei filmului – “Sustine Romania la Berlinala!” – a generat peste 70.000 de vizualizari in mediul online. In campanie s-au implicat personalitati din sportul romanesc – Leonard Doroftei, Cristian Topescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alina Dumitru, Alin Moldoveanu, Ana-Maria Branza, Diana Mocanu, Corina Ungureanu – dar si artisti, vedete de radio si televiziune, bloggeri si cinefili.

Echipa a primit un numar impresionant de mesaje de sustinere – peste 2000 – pe site-ul oficial al filmului, www.pozitiacopilului.ro. Publicul din Romania va avea ocazia sa vada “Pozitia copilului” in cinematografe incepand cu 8 martie.

Foto: Alex Janetzko

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.