Una dintre cele mai recente aparitii ale Editurii Herald este “Sufism si poezie mistica in Persia” de Viorel Olaru, volum inclus in colectia Historia, din care fac parte si alte carti despre care v-am povestit aici, precum “Misteriile antichitatii”, “Magia la Chaldeeni” sau “Misteriile lui Zalmoxis”. Intr-o epoca in care privirile sunt indreptate in general spre Occident, lucrarea lui Viorel Olaru incearca sa apropie cititorul de intelepciunea si valorile culturale ale Orientului.
Pentru o mai buna intelegere a contextului in care s-a nascut poezia mistica, autorul face in primul rand o trecere prin istorie, amintind de actele Imperiului Selgiucid sau de invazia mongola si analizand consecintele pe care acestea le-au avut asupra culturii populatiilor implicate. A doua parte a cartii este dedicata sufismului, capitolul explicand conceptul, originile sfinte si cadrul istoric in care s-a dezvoltat acest fenomen, in timp ce partea a treia este dedicata poeziei sufi in Persia (formele, receptarea, poetii etc). A patra si ultima parte a lucrarii este dedicata poeziei narative mistice (Sanai, Attar, Rummy si altii).
Astfel, aflam ca denumirea “sufi” a aparut in 776, fiind atribuita unui ascet indian, iar “sufismul” se refera la o stare interioara a sufletului, “un mod de viata si de comportament, un “pelerinaj spre profunzimi” si totodata o aspiratie catre inaltimi”. In ceea ce priveste poezia sufita, aceasta s-a scris si se scrie in continuare in multe limbi, desi initial limbile utilizate erau araba si persana. Poezia sufi “nu este pur si simplu o expresie a inspiratiei individuale, ci este, in primul rand, o literatura deosebit de complexa si deliberat compusa, cu reguli bine stabilite ale rimei si ale metricii in general, existand coduri mai mult sau mai putin complicate ale interpretarii simbolice care presupun o cunoastere temeinica a domeniului”.
Cartea lui Viorel Olaru nu este una rigida, dimpotriva, autorul scrie intr-un stil atragator si pentru cei care nu sunt neaparat familiarizati cu fenomenul pe care volumul il ia in discutie, ajutand cititorul sa se descurce prin istoria poeziei sufite, deslusindu-i detaliile aparitiei si evolutiei ei si descifrandu-i simbolistica acestei forme de arta orientala.