Mitica Popescu – Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera

In 2013, Premiile Gopo ii aduc un omagiu maestrului comediei romanesti, Mitica Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul Galei organizata pe 25 martie, la Opera Nationala Bucuresti. Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.

Nascut pe 2 decembrie 1936, la Bucuresti, Mitica Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru si televiziune din generatia sa, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic si aparitiile dramatice sau comice inconfundabile, in productii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat in randul celor mai indragite personalitati.

A jucat in peste 40 de piese de teatru si peste 50 de productii cinematografice si TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive productii TVR, emisiunea “D’ale lui Mitica”, care a implinit 12 ani.

Memorabil, in cariera sa cinematografica, ramane rolul lui Cocosila din filmul “Morometii”, de Stere Gulea, in care joaca alaturi de Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu. Un alt rol de referinta este cel din “Vanatoarea de vulpi” (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului “Niste tarani”, de Dinu Sararu si una dintre productiile inovatoare din cinematografia autohtona, in materie de limbaj cinematografic, in care Mitica Popescu are o aparitie de neuitat. Actorul si-a interpretat magistral personajul – taranul Naita Lucean – si pe scena de teatru, intr-un spectacol montat de regizoarea Catalina Buzoianu care a facut sali pline aproape un deceniu.

Pentru cariera sa impresionanta, Mitica Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Ministerului Culturii, Operei Nationale din Bucuresti, ArCuB si al Babel Communications.

Extras din comunicatul Premiilor GOPO

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.