Radio Romania Cultural a premiat valorile anului 2012

La implinirea a 85 de ani de existenta, Radio Romania Cultural a inceput seria evenimentelor aniversare cu Gala Premiilor Radio Romania Cultural, care s-a desfasurat pe 18 martie 2013, de la ora 19.00 fix, in atmosfera distinsa a Teatrului Odeon. Prezentatorul ceremoniei a fost actorul Vlad Ivanov.

Dupa o introducere muzicala facuta de patru instrumentisti talentati – Cristian Soleanu la saxofon, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas si Vlad Popescu la tobe – publicul prezent la Teatrul Odeon a fost introdus direct in atmosfera ceremoniei de decernare a premiilor pentru cele mai importante reusite culturale ale lui 2012.

Astfel, Premiul pentru Educatie a revenit Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din capitala, pentru programul Scoala de vara Antipa, iar Premiul pentru Stiinta a mers la Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleara “Horia Hulubei”, pentru proiectul “ELI – Cel mai mare laser”. Premiatul a multumit intregii echipe de la institut pentru impunerea proiectului la nivel european, Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru sustinere si presei pentru promovare.

Au urmat Premiul pentru Arte Plastice, castigat de pictorul Gheorghe Anghel, pentru expozitia Eroticon si Premiul pentru Teatru, care a ajuns la Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti. “E un sentiment straniu… de obicei eu stau acolo si Ivanov aici”, a glumit laureatul Premiului pentru Teatru imediat ce i s-a inmanat distinctia, multumind apoi colectivului TNB pentru munca depusa in proiectul Caragiale si anuntandu-ne ca in luna septembrie a acestui an va fi gata sala Studio a TNB, iar in septembrie 2014 va fi terminata si Sala Mare.

Pauza muzicala i-a adus din nou pe scena pe cei patru muzicieni care au deschis ceremonia, care de data aceasta au avut-o alaturi si pe solista Nadia Trohin. Dupa incheierea acordurilor de jazz, inca patru premii si-au mai gasit castigatorii.

Pelicula lui Cristian Mungiu “Dupa dealuri” a luat Premiul pentru Film, distinctie ridicata de Valeriu Andriuta, interpretul personajului principal, care a declarat ca este foarte emotionat, pentru ca “e prima oara cand primesc flori de la Vlad Ivanov”. 🙂 Dan Sociu a primit Premiul pentru Poezie, datorat volumului sau “Poezii naive si sentimentale”.

Seara a continuat cu Premiul pentru Proza, revenit Florinei Ilis pentru volumul “Vietile paralele”, iar Premiul pentru Muzica a fost acordat dirijorului Tiberiu Soare, care a declarat ca, desi un premiu de asemenea anvergura nu este unul individual, el nu le poate multumi chiar individual tuturor oamenilor alaturi de care lucreaza, ci colectiv, pentru ca ar fi greu sa stea si sa-i insire pe toti: “stiti… eu sunt dirijor de orchestra!” 🙂

Dupa o noua pauza de jazz cu “cei cinci”, a urmat decernarea Premiilor Speciale. Primul din lista a fost Premiul Radio Romania 85, acceptat de catre Valdimir Epstein pentru 20 de ani de Gaudeamus, directorul Targului de Carte nu doar multumind echipei sale, ci aducandu-i pe membrii acesteia pe scena pentru a fi vazuti si aplaudati de toata lumea. Al doilea premiu special a fost In Memoriam Iosif Sava, care a mers la tenorul Bogdan Mihai, pentru rolurile sale marete pe scena internationala. ArCuB a fost receptorul Premiului pentru Proiecte Culturale, directoarea Mihaela Paun multumind cu lacrimi in ochi echipei sale pentru munca sa in slujba culturii bucurestene, iar Premiul Lux Mundi a revenit regizorului Andrei Serban, care a trimis un mesaj de multumire de la New York, iar Beatrice Rancea, directoarea Operei din Iasi a ridicat premiul, adresand cateva cuvinte elogioase la adresa regizorului premiat.

Premiul de Excelenta a fost decernat dupa un alt interludiu muzical si i-a revenit poetului, prozatorului, profesorului si realizatorului de emisiuni radiofonice Serban Foarta, care a declarat ca este coplesit de aceasta onoare care i se face, mai ales de catre un radio care sustine valorile culturale, si a glumit cu intarea pe scena, spunand ca nu a urcat pe scari, ci a venit din culise pentru ca ii e frica de cabluri, fiindca traim intr-o lume plina de retele, in care daca intri nu mai iesi. 🙂

Cea de-a XIII-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural s-a incheiat dupa opt premii pe sectiuni si cinci premii speciale in aplauzele publicului, cu un moment muzical sustinut de cei cinci muzicieni prezenti si cu speranta ca viitorul culturii in Romania este pe maini bune.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.