“Bulevardul francezilor”, o felie de istorie trista

Colectia de Beletristica a Editurii Meteor Press a inclus la finalul anului trecut si romanul “Bulevardul francezilor/Bulevard Dels Francesos” de Ferran Torrent. Specializat in thrillere, Torrent aduce in aceasta carte, pe langa suspansul politienesc si un val de istorie a Valenciei anilor ’60.

Scriitor si ziarist, Ferran Torrent este unul dintre cei mai importanti scriitori ai Spaniei contemporane, genul sau preferat fiind thrillerul. Torrent a castigat diverse distinctii literare de-a lungul timpului pentru cartile sale, cel mai important fiind Premiul Sant Jordi in 1995 pentru romanul “Gracies per la propina” (care a fost si ecranizat).

Romanul “Bulevardul francezilor” cuprinde in mare doua povesti: exista pe de o parte povestea celor trei tineri comunisti (Josep, Felo si Teresa) care se razvratesc impotriva liniei partidului si care au fiecare, in particular, luptele lor de dus si problemele lor de infruntat, legate de familie sau de persoanele de care sunt indragostite sau de care se tem; iar pe de alta parte mai este si povestea uciderii unei fete de bani gata si a investigatiei care are loc, iar cele doua fire se impletesc si se ramifica, pentru ca istoriile personejelor se intrepatrund si ele in mod fericit sau (cel mai adesea) nu.

Personajele bine conturate si actiunile construite cu grija fac din lectura romanului una facila, cititorul inotand linistit printre destinele zugravite cu talent si prin istoria unui oras care geme de intamplari triste si ale carui strazi (precum cea care se numeste exact “Bulevardul Francezilor) au propriile lor povesti inregistrate de-a lungul anilor.

Romanul este scris din perspectiva unui personaj care pune cap la cap toate piesele puzzle-ului, aducand la lumina fapte din trecut, care l-au marcat pentru totdeauna si oferindu-ne si detalii din prezentul sau in care lucrurile, chiar daca n-au cum sa se indrepte, cel putin se limpezesc. Nedreptati cauzate de un regim politic dictatorial, suferinte familiale, iubiri neimplinite sau pierdute inainte de vreme, tradari, lupte interioare si fizice curg ca o avalansa in “Bulevardul francezilor”, o carte plina de dramatism, in care idealurile sunt frante si cei buni nu castiga intotdeauna.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.