Start pentru NexT International Film Festival

Luna aprilie a adus cu ea o explozie de festivaluri de film. Saptamana aceasta este dedicata filmelor de scurt si mediu metraj, asa ca intre 10 si 14 aprilie ne indreptam atentia asupra Festivalului International de Film NexT. Organizat de Societatea Culturala NexT sub inaltul patronat al Altetei Regale Principesa Margareta a Romaniei, Festivalul International de Film NexT a ajuns la cea de a saptea editie.

NexT continua o idee nascuta din pasiunea pentru film a initiatorilor lui, regizorul Cristian Nemescu si sound designerul Andrei “Otto” Toncu, ale caror initiale se regasesc si in denumirea NexT, ca un tribut pentru activitatea lor cinematografica intrerupta prea devreme, in 2006, de un accident de masina.

Anul acesta, startul competitiei a fost dat miercuri, 10 aprilie, la Cinema Studio, de Ada Solomon (director) si Yvonne Irimescu (coordonator al festivalului), care au realizat o introducere bilingva in lumea NexT International Film Festival. Ele au prezentat pe rand etapele acestuia si trailerele fiecarei sectiuni, dar si conceptul potrivit caruia cinematografia reprezinta in primul rand solidaritatea si chiar prietenia dintre public si cineasti, un mijloc de comunicare intre acestia.

Evenimentul aduna filme de scurt si mediu metraj ale unor regizori tineri si talentati din toata lumea. Daca e sa vorbim de cifre, festivalul are doua directii (sound-design si regie de film), iar in cele cinci zile, 23 de filme – alese de criticul Andrei Gorzo si de Irina Trocan dintre 1300 de propuneri – se intrec pentru a castiga trofeele NexT, multe alte productii putand fi urmarite in cele noua sectiuni din afara competitiei (printre care “Cristi & Otto”, “Comedy Night”, “Oscars Night” sau “NexT Kids”) si dezbatute in cadrul celor 9 seminarii de scenaristica, critica de film, productie si marketing, la care puteti participa sau asista.

Cele 23 de productii selectate pentru competitie vor fi analizate de ochiul critic al unui juriu compus din personalitati cunoscute in lumea filmului international, precum Christopher Tidman, Herve Le Phuez, Michele Driguez, Roar Skau Olse si regizorul roman Radu Jude. Premiile vor fi acordate castigatorilor de catre ARCUB, dar si de sponsorii festivalului, existand de asemenea si premii pentru cei din public care vor intui castigatorii competitiei.

Productiile cinematografice din cadrul festivalului vor putea fi vizionate in urmatoarele zile in cinematografele Studio, Corso si Patria, iar seminariile vor fi gazduite de Café Verona Carturesti si Club Panic. De asemenea, o serie de proiectii speciale NexT vor avea loc in aceasta perioada in tara, la Brasov, Iasi si Cluj.

Festivalul se va incheia sambata, 14 aprilie, cu o gala gazduita tot de Cinema Studio. Gala va fi urmata de proiectiile filmelor premiate in aceasta a saptea editie a NexT International Film Festival.

Mai multe detalii despre program festivalului NexT si filmele din competie si “off competition” gasiti AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.