Doua ore de minunatii SF: “Oblivion. Planeta uitata”

Pamantul este o amintire pentru care merita sa lupti. Cel putin asa considera tehnicianul Jack Harper, personajul principal din filmul de actiune SF “Oblivion: Planeta uitata”, insarcinat cu repararea dronelor care se invart pe suprafata aproape pustie a planetei noastre si spulbera ultimii supravietuitori ai invadatorilor care au distrus Luna, Pamantul si i-au fortat pe oameni sa se autoexileze pe Titan, o luna a planetei Saturn.

Asa se face ca tehnicianul Jack si ofiterul de comunicatii cu care, de altfel, se afla si intr-o relatie amoroasa, se trezesc mereu in zori, intr-un turn high-tech, aflat la o inaltime ametitoare, de unde el pleaca intr-un aparat de zbor peste zonele distruse de razboi, iar doamna pe nume Victoria-Vika ramane la panoul de comunicatii si il ghideaza si supravegheaza, timp in care da si rapoarte la centru despre activitatea lor. Cei doi mai au putin si pleaca si ei pe Titan, imediat ce masinariile care extrag ultimele resurse de pe Terra isi vor fi terminat treaba.

Numai ca toata ordinea si strictetea instituita la Turnul 43 se duc de rapa in momentul in care Jack gaseste in urma unui accident o supravietuitoare umana, pe care impreuna cu Vika o trezeste din somnul ei Delta in care statuse timp de 60 de ani. Odata cu trezirea femeii, tot ceea ce Jack credea ca stie despre lumea in care traieste incepe sa se surpe. Mai departe o sa vedeti ce se intampla daca mergeti la cinema, va promit solemn ca n-o sa pierdeti doua ore de pomana. 🙂

Ma asteptam ca filmul lui Joseph Kosinski (cel care a fost si la carma peliculei “TRON: Legacy”) sa fie demn de urmarit, insa n-am prevazut ca va fi de-a dreptul fascinant. Povestea in sine e interesanta si captivanta, surprinzatoare pe alocuri, dar si previzibila in altele, daca iti pui neuronii la contributie. Cautarea sinelui pierdut, punerea la indoiala a tuturor principiilor si regulilor stabilite undeva mai sus de tine, curajul de a face un sacrificiu personal sunt numai cateva dintre punctele actiunii care m-au atras, iar rasturnarea situatiilor cand crezi ca in sfarsit ai inteles totul e probabil cea mai frumoasa trasatura a acestui film.

In plus, urmarind imaginile aeriene, simti ca plutesti (fizic, la propriu!) printre nori, ca tu insuti/insati ai aripi si te deplasezi in zbor odata cu aparatul lui Jack, ca stai situat confortabil deasupra lumii in asepticul si primitorul Turn 43, unde nimeni si nimic nu te poate atinge. Pentru realizarea platoului din turn, cu privelistea din jurul sau, au fost filmate imagini cu cerul din Hawaii (zi, noapte, nori, soare, ploaie), imagini care au fost proiectate apoi pe panourile care margineau platoul, ceea ce confera o impresie de realism.

Tom Cruise e credibil in rolul tehnicianului rebel, pe care il incanta sa dispara de pe radar si s-o bage in sperieti pe Vika si care este bantuit de vise ciudate din trecutul Pamantului (pe care il iubeste cu pasiune), iar Andrea Riseborough se pliaza frumos pe rolul Vika, o femeie pentru care datoria fata de sistem si rigurozitatea respectarii directivelor este mai importanta decat sentimentele personale. Jack are prea multa umanitate in el, Vika are prea multa raceala, specifica mai degraba unui robot – desi nu este unul. Jack este un analist al faptelor, gandurilor si sentimentelor, un cautator al adevarului, Vika este supusa regulilor impuse de autoritati, pe care se teme sa le incalce, fidela ierarhiei si dezinteresata de aflarea adevarului despre propriul sine. In distributie mai apar si Morgan Freeman, un lider decis, dar deschis la minte si cumpatat, precum si Nikolaj Costar-Waldau, adjunctul sau, ceva mai dur si mai abrupt, dar bine intentionat in cele din urma.

“Oblivion. Planeta uitata” are premiera pe 12 aprilie in cinematografele din Romania. Multumim pentru invitatia la avanpremiera distribuitorilor Ro Image.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.