Arta la comanda: afisul polonez de film

Imaginati-va un afis fara fotografia protagonistilor, fara imagini din film si fara legatura evidenta cu subiectul acestuia. Documentarul “Arta la comanda: afisul polonez de film”, difuzat pe 14 aprilie la TCM, de la ora 20.55 arata cum s-au nascut unele dintre cele mai frumoase afise cinematografice.

Inainte ca era divertismentului globalizat sa dicteze o perspectiva unica asupra afiselor de film, Polonia a realizat ceva cu totul diferit: unui grup de artisti consacrati si designeri i s-a acordat libertate de creatie, ceea ce a dus la nasterea unora dintre cele mai originale si inspirate afise din lumea cinematografiei.

De la inceputurile inspirate din pictura, pana la epoca de aur a designului grafic inovator din anii ‘50 si ’60, apoi pana la declinul din perioada postcomunista, “Arta la comanda: afisul polonez de film” exploreaza si dezvaluie modul in care s-a nascut si s-a dezvoltat aceasta miscare, impactul ei social si estetic, dar si relevanta pe care o are in zilele noastre.

Printre invitati se numara Wojciech Fangor, Andrzej Klimowski, Andrzej Krajewski, Waldemar Swierzy, Andrzej Pągowski, James Victore, Martin Scorsese, Agnieszka Holland, Andrzej Wajda si Milton Glazer.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.