Trofeul NexT 2013 merge in Portugalia

Scurtmetrajul “Si viii plang/Os Vivos Tambem Choram”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele castigator al celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film NexT. Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez si Radu Jude au decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez “pentru maiestria cu care acest film prezinta o fictiune dramatica filtrata prin lentila documentarului, transformand realitatea oamenilor si locurilor intr-o experienta metafizica”. Premiul pentru cel mai bun film, in valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. In plus, CineLabs Romania a oferit filmului “Si viii plang” servicii digitale de post-productie in valoare de 2000 de dolari.

Ceremonia de inchidere a celei de-a saptea editii a NexT a avut loc sambata seara la Cinema Studio din centrul Capitalei, in prezenta a peste 400 de invitati, printre ei numarandu-se actorul Vlad Ivanov, actritele Ilinca Goia, Ada Condeescu si Ioana Flora, regizorul Catalin Mitulescu si criticul de film Irina Margareta Nistor.

La gala de inchidere de aseara, premiul “Cristian Nemescu” pentru Cea mai buna regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului “Mister/Misterio”. Premiul “Andrei Toncu” pentru Cea mai buna coloana sonora a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul “Treizeci”. Premiile de regie si sound design, in valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc din competitia NexT 2013 a fost castigat de filmul “Betoniera”, in regia lui Liviu Sandulescu si produs de Mandragora. Premiul consta intr-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV si servicii de post-productie in valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.
Mentiunea speciala a Juriului a fost acordata filmului britanic “Noapte buna/Good Night”, realizat de Muriel D’Ansembourg, “pentru performanta deosebita a intregii distributii”. Premiul publicului pentru Film romanesc a fost castigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silisteanu – “Santul” si consta in doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media Cocor. Premiul publicului pentru Film strain a fost acordat lui “Kaiser & König”, realizat de Timon Mondersohn. Castigatorul din Germania a primit din partea Sony o camera video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Andrei Luca a castigat un loc in Juriul Tanar “Emile Cantillon” al celei de-a 28-a editii a Festivalului International de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Cronica realizata de tanarul student la UNATC pentru filmul “Toata lumea din familia noastra” in cadrul concursului de critica de film, organizat de Festivalul NexT si partenerul sau, Namur IFF a fost desemnata castigatoare sambata seara. Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Birsan si Razvan Penescu.

Publicul poate revedea filmele castigatoare la NexT 2013 duminica, 14 aprilie, la Cinema Studio, incepand cu ora 20.00.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.