“Omul invizibil” in viziunea lui Ralph Ellison

Editura ALLFA a adaugat in colectia Strada Fictiunii inca o capodopera, mai exact o “capodopera a literaturii americane”. Este vorba de romanul “Omul invizibil” scris de Ralph Ellison, care prezinta intr-o viziune simbolista problemele individuale si sociale care macinau comunitatea afro-americana in anii ’30.

Prozator american de culoare, Ralph Waldo Ellison (1914-1994, Oklahoma) a debutat cu succes in anul 1952. Cartea care i-a adus renumele a fost “Omul invizibil”, cu titlul original “Invisible Man” (a nu se confunda cu romanul stiintifico-fantastic “Omul invizibil/”The Invisible Man”, scris de englezul Herbert George Wells in 1897). Ulterior lansarii, acest volum masiv i-a adus lui Ralph Ellison recunoasterea la nivel national si mondial, fiind rasplatit cu “American National Book Award” in 1953 si inclus de revista “Time” printre cele mai bune o suta de carti din istoria literaturii.

Romanul lui Ellison este expresia minoritatii afro-americane din SUA, trecerea unui tanar negru din Sud in Nord, de la naivitatea in spiritul careia a fost educat in colegiu, la conflictele ce mocneau in interiorul comunitatilor de culoare din Harlem. Scris intr-o cheie autobiografica, “Omul invizibil” al lui Ralph Ellison este povestea vietii si invizibilitatii lui.

Naratorul fara nume este un tanar afro-american exmatriculat dintr-un colegiu din Sud din motive de un absurd kafkian. El nu este invizibil fizic, ci este invizibil social pentru ca ceilalti refuza sa-l vada. Desi aspira la un viitor academic stralucit, se vede nevoit sa migreze in Nord, unde descopera atmosfera New York-ului. Total diferita fata de cum fusese obisnuit in Sud, viata ostila a Harlemului, macinata de conflicte sociale si rasiale, de tensiuni care au scris istoria Statelor Unite ale Americii, il prinde in valtoarea ei. Se trezeste brusc cooptat in “Fratie” si devine purtatorul de cuvant al membrilor acesteia. Orator talentat, tanarul incearca sa-si depaseasca conditia de om invizibil intr-o societate americana care ignora intentionat negrii.

Greu de urmarit datorita subiectului complex si foarte bine elaborat, romanul nu este un simplu protest rasial. El prezinta o alta fata a lumii americane a anilor ’30 dintr-o alta perspectiva, cea a omului invizibil, a carui existenta se desfasoara in paralel cu lumea reala, sub pamant, asa cum reiese din inceputul si sfarsitul acestui roman circular.

Sunt un om invizibil. Nu sunt o naluca dintre acelea care il bantuiau pe Edgar Allan Poe, nici vreo ectoplasma desprinsa din filmele de la Hollywood. Sunt un om in carne si oase, facut din tesuturi si lichide fiziologice, ba chiar s-ar putea spune ca am si creier. Trebuie sa intelegeti ca sunt invizibil doar fiindca oamenii refuza sa ma vada.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.