O iubire strabate secolele in “Viata dubla la Venetia”

Aparut recent in colectia Casmir a Editurii Tritonic, “Viata dubla la Venetia” iese oarecum din linia romanelor scrise de Monica Ramirez – cel putin din ce am citit pana acum – abordand, pe langa povestea de iubire vesnic prezenta in cartile autoarei si pe langa partea de thriller si o tema noua: transmigratia.

Kate Martin si Patrick Stone sunt doi americani care se cunosc pe strazile Venetiei contemporane, insa viziunile pe care si unul si altul le-au tot avut dovedesc ca de fapt s-au cunoscut cu multa vreme in urma, in acelasi oras italian. Plasata nu intamplator in Venetia, pe care o lume intreaga il considera a fi orasul indragostitilor, povestea ne poarta atat prin prezentul in care Kate este vanata pentru un colier misterios cumparat dintr-un anticariat (care colier apare si pictat intr-un tablou, la gatul unei femei care seamana leit cu Kate si care se numeste, culmea, Caterina) si in care Patrick incearca s-o ajute, cat si printr-un trecut departat, cu 500 de ani in urma, cand nobila Caterina este vanduta de tatal ei turcilor si trebuie sa renunte la iubitul ei, un om simplu din popor pe nume Patrizio.

Mi-a placut ideea metempsihozei (din literatura de la noi nu-mi amintesc sa mai fi citit vreun roman pe tema asta in afara de “Adam si Eva” al lui Rebreanu), pe care Monica o trateaza cu abilitate si delicatete, a sufletelor care calatoresc din perioada renascentista, cautandu-se reciproc, cautandu-si fosta casa si incercand sa-si implineasca iubirea curmata brusc in fosta viata. Atractia pe care Kate si Patrick o au unul pentru altul si amandoi pentru Venetia este despaturita gradat, cei doi ajungand de la niste viziuni tulburi la situatii clare si concrete, care ii ajuta sa rezolve conflictele si sa desluseasca misterul vechi de 500 de ani.

Pe langa urmariri si rapiri ca in cartile politiste si pe langa ideea reincarnarii ca in cartile de fantasy, povestea de iubire este si ea prezenta si am apreciat in mod deosebit faptul ca este surprinzator de “nesiropoasa”. Este o iubire consistenta, lipsita de orice patetism si de jocuri stupide, o iubire densa intre doi oameni care stiu precis ca vor sa fie impreuna in ciuda oricaror bariere, o iubire care strabate secolele si care se zbate sa se implineasca in prezent.

Cartea poate fi gasita AICI.

Share

One thought on “O iubire strabate secolele in “Viata dubla la Venetia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.