Noul scurtmetraj al lui Radu Jude merge la Cannes

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “Ca o umbra de nor”, a fost selectionat in sectiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, anunta un comunicat Hi Film. Evenimentul de pe Croazeta va avea loc in perioada 16 – 26 Mai 2013.

Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care intr-o zi torida de vara este chemat la capataiul unei muribunde pentru a-i spune o rugaciune. Regizorul Radu Jude spune: “Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi gasite in acest film. Poate ca cel mai important este exprimat intr-un fragment din rugaciunea rostita de personajul principal: ticaloasa mea viata ca un somn a trecut, ca o umbra de nor…”.”

Din distributia scurtmetrajului fac parte, pe langa Alexandru Dabija, Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lazarescu si Radu Jude, imaginea a fost realizata de Marius Panduru, scenografia si costumele poarta semnatura Augustinei Stanciu. Producatorul filmului este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor castigatoare a numeroase premii “Lampa cu caciula” si “Alexandra”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericita fata din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toata lumea din familia noastra”, a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie 2012. “Toata lumea din familia noastra” a obtinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului International de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor” este o productie Hi Film realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si SEE Cinema Network.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.