“Pregatit pentru orice situatie”: cum sa fii productiv in munca si in viata

Din colectia Eficienta in business a Editurii Meteor Press face parte si volumul “Pregatit pentru orice situatie – 52 de principii ale productivitatii in munca si in viata” apartinand consultantului pe teme de management David Allen. Americanul, absolvent de Istorie la Universitatea Berkeley California si cu multiple joburi la activ (printre care magician, chelner, agent de turism si trainer de dezvoltare personala) ne invata cum sa obtinem ceeea ce vrem, concentrandu-ne asupra a ceea ce conteaza.

N-am retinut exact cele 52 de principii enuntare de autor in volumul “Pregatit pentru orice situtie” – pentru asta va trebui ca fiecare sa citeasca si sa vada daca poate respecta sau nu cele 52 de indicatii – insa cred ca am reusit sa retin esenta lor. Astfel, David Allen ne indeamna sa ne umplem timpul cat mai bine, sa ne gandim la tot ce avem de facut in munca noastra, la ansamblu, dar si la fiecare lucuru in parte si sa ne notam toate acestea. E important sa ne definim clar munca facand un inventar al indatoririlor, problemelor, proiectelor, sa ne situam clar in prezent pentru ca mintea sa ni se deschida pentru ce avem de facut pe viitor. Nu trebuie sa scapam din vedere cele cinci etape ale managementului fluxului muncii: colectare, procesare, organizare, revizuire, indeplinire. De asemenea, e indicat sa ne notam toate ideile bune care ne vin, pentru a le putea folosi intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. E bine sa ne facem liste cu ce avem de facut, insa nu trebuie sa uitam ca lucrurile cele mai bune se pot intampla fara sa fi fost trecute vreodata pe vreo lista. 🙂

In munca si in viata, in general, e important sa fim cooperanti atat cu ceilalti cat si cu noi insine si sa ne ocupam mai intai de lucrurile importante, fara a uita insa de cele secundare – care, nerezolvate, se vor constitui intr-o sursa de neliniste. Daca un lucru ne preocupa si ne consuma, inseamna ca nu e finalizat, deci trebuie sa renuntam la “as face” si “ar trebui” si chiar sa facem ceea ce stim ca trebuie facut. “Concentrati-va pe rezultate pozitive si alegeti permanent actiunea imediata pentru cel mai important lucru”. Renuntand la aceasta stare de confuzie si clarificand lucrurile nerezolvate, spune autorul, facem loc ideilor constructive. Adica ne curatam mintea de gunoaie si lasam spatiu creativitatii si ideilor bune.

Nu trebuie sa ne teme de noutate, mai indeamna David Allen in volumul sau, pentru ca daca respingem lucrurile noi pe motiv ca ne temem ca nu suntem capabili sa le realizam, ne autoretezam sansele la un viitor bun. O data pe saptamana e bine sa ne gandim la ce avem de facut in urmatoarele sapte zile si o data pe an sa ne gandim la cele 12 luni care urmeaza si sa stabilim unde vrem sa ne aflam la finalul lor.

Poate cele mai puternice sfaturi ale cartii sunt acelea de a ne axa pe rezultate, de a nu ne pune singuri piedici, de a ne concentra pe ce avem de facut fara sa ne lasam distrasi, de a face tot ce ne sta in puteri pentru a realiza ceva, de a nu ne lasa impresurati de griji, pentru ca “Lumea este asa cum este. Ceea ce conteaza cu adevarat este cum relationam cu ea”. Si sa nu uitam niciodata un lucru: cele mai mari succese vin din cele mai multe esecuri. 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *