Regizorul Eimuntas Nekrosius revine la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Unul dintre cei mai bine cotati regizori europeni ai momentului, lituanianul Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, in cadrul celei de-a XX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, care va avea loc in perioada 7 – 16 iunie 2013. Castigator a trei Premii Ubu pentru Teatru, Nekrošius prezinta in premiera nationala la Sibiu cea mai noua productie a companiei sale Meno Fortas – spectacolul “Divina Comedie” dupa Dante Alighieri.

Regizorul despre care Arthur Miller spunea ca este “un fel de geniu” creeaza o lume fascinanta printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetica a imaginii si a sunetului. Nekrošius transforma calatoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu si Paradis, in cautarea frumoasei Beatrice, intr-o redescoperire a iubirii prin cele mai ascunse colturi ale sufletului uman. Rolul principal din acest spectacol este interpretat de actorul Rolandas Kazalaz, care il portretizează pe Dante ca pe un personaj senzual, pasional, ce nu accepta sa piarda. Acesta alearga dupa Beatrice in Infern, pentru ca “iadul este oriunde fara ea”.

Regizorul si fondatorul companiei Meno Fortas, Eimuntas Nekrošius a mai fost prezent in Romania acum doi ani, in deschiderea celei de-a XVIII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, cand a prezentat spectacolul “Idiotul” la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu.

“Divina Comedie este una din operele de baza ale culturii universale. E posibil sa regasim ceva din Divina Comedie in mai toate lucrarile marilor autori. Putem sa lucram la acest text o viata intreaga, incercand sa intelegem ceva, cu sansa de a nu reusi niciodata”, a declarat regizorul Eimuntas Nekrošius, la premiera spectacolului ce a avut loc pe data de 26 aprilie 2012.

Reprezentatia de la Sibiu va avea loc duminica, 9 iunie, ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Biletele vor fi disponibile incepand cu prima jumatate a lunii mai, o data cu anuntarea programului de evenimente. Spectacolul este prezentat in limba lituaniana, cu traducere in limba romana si engleza si are o durata aproximativa de patru ore si treizeci de minute, cu doua pauze. Spectacolul este produs de Meno Fortas Theatre in parteneriat cu Teatro Pubblico Pugliese Bari, International Stanislavsky Foundation Moscow, Baltic House Festival St. Petersburg si Lithuanian National Drama Theatre.

Festivalului International de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din Romania si al treilea din Europa ca amploare si dimensiune. Timp de zece zile peste 2500 de artisti si producatori din toate colturile lumii prezinta peste 350 de evenimente ce au loc in 60 de spatii de joc din Sibiu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.