Cineastul Sergei Loznitsa vine la Festivalul Filmului European

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sambata, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucuresti, la proiectia de gala a filmului sau “In ceata/In the Fog”, care va inchide Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman.

La eveniment va lua parte si actorul Vlad Ivanov, care colaboreaza pentru a doua oara cu Sergei Loznitsa dupa “My Joy/Schastye Moye” (2010), un alt film elogiat la Cannes si premiat pentru regie. Imaginea ambelor filme este semnata de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut doua titluri in competitia Cannes 2012: “Dupa dealuri” si “In the Fog”.

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei editii Les Films de Cannes à Bucarest, in 2010, cu debutul sau memorabil, “My Joy”.
Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, “In ceata” intra in cinematografe din 11 mai. In prima saptamana poate fi vazut la Cinema Studio, iar din 17 mai, la Cinemateca Union din Capitala.

Intr-un articol numit “Fenomenul Loznitsa”, publicatia Le Monde nota ca “In ceata” este un film splendid, incarcat de frumusete si inteligenta. “Filmele sale evoca sentimentul care i-a bulversat dintotdeauna pe cinefili, in prestigioasa scoala de cinema sovietica, astazi intr-o forma nu prea buna: umanismul vibrant pus in slujba unui lirism saturat de melancolie”. Filmul a obtinut, de asemenea, Marele Premiu al Festivalului International Andrei Tarkovski.

Filmul “In ceata” este distribuit de Voodoo Films, cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.