Mario Vargas Llosa petrece trei zile in Cluj

Unul dintre cele mai importante si mai asteptate evenimente literare ale anului va avea loc intre 19 si 21 mai, la Cluj-Napoca. Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel in 2010, va fi in centrul vietii culturale a orasului timp de trei zile la invitatia Universitatii Babes-Bolyai, care ii va acorda, luni, 20 mai, titlul de doctor honoris causa.

Duminica, 19 mai, ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National din Cluj-Napoca este prima ocazie pe care o aveti de a fi in preajma scriitorului peruan, la premiera spectacolului lectura “O mie si una de nopti” regizat de Andreea Iacob. Piesa, in traducerea Luminitei Voina-Raut, este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa dupa povestile Seherezadei.

Luni, 20 mai, ora 11.00, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai va avea loc ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai. Laudatio va fi conceputa si sustinuta de profesorul Corin Braga, decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marti, 21 mai, ora 12.00, in sala “Mihai Eminescu” a Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai, este programat dialogul cu Gabriel Liiceanu, “Am putea trai fara sa evadam in fictiune?”, urmat de o sesiune de autografe.

In copilarie, Vargas Llosa intarzia desprinderea din fictiune. Primele texte scrise de el sunt continuari ale povestilor citite, care il captiveaza intr-atat, incat ar vrea sa nu se mai termine niciodata. Apoi scriitorul matur, care traieste disciplinat literatura, vede evadarea in fictiune ca pe o salvare, in unele conditii unica:

Am fi mai rai decat suntem fara cartile bune pe care le citim, am fi mai conformisti, mai putin nelinistiti si razvratiti, iar spiritul critic, motor al progresului, nici macar n-ar exista. Scrisul, ca si cititul, e o forma de protest impotriva neajunsurilor vietii. Cautand in fictiune ceea ce ne lipseste, afirmam – fara a fi nevoie s-o spunem, si nici macar s-o stim – ca viata, asa cum e ea, n-are cum sa ne astampere setea de absolut, esenta conditiei umane, si ca ar trebui sa fie mai buna.

(Mario Vargas Llosa)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.