Alexandru Tomescu se pregateste pentru “Bach to Basics”

6 editii, 6 Sonate si Partite, 6 x 2 orase. Se pare ca cifra 6 e una simbolica pentru editia din 2013 a Turneului National Stradivarius care va fi sustinut de violonistul Alexandru Tomescu intre 10 si 29 mai. Artistul va purta minunata muzica de Johann Sebastian Bach in 12 catedrale din tot atatea orase ale Romaniei.

Si pentru ca Alexandru Tomescu doreste sa ramana fidel traditiei pe care a stabilit-o in ultimii doi ani – aceea de a prezenta spectacole sincretice – anul acesta Integrala Sonatelor si Partitelor va fi insotita de un spectacol de lumini special conceput pentru eveniment. Astfel, lumina va acompania linia melodica a celor sase lucrari, dar va pune in valoare in acelasi timp spatiul generos al catedralelor regasite in itinerariu.

“Cand vine vorba despre compozitori care-mi plac, e o lista intreaga. Bach e undeva deasupra acestei liste. El a scris Biblia violonistilor – cele Sase Sonate si Partite pentru vioara solo, singura partitura pe care as lua-o cu mine pe o insula pustie.” declara Alexandru Tomescu.

Nu o va lua insa pe o insula pustie, ci in Brasov (10 mai), Targu Mures (11 mai), Cluj-Napoca (13 mai), Baia Mare (14 mai), Oradea (16 mai), Timisoara (18 mai), Dumbraveni (20 mai), Iasi (22 mai), Bacau (23 mai), Constanta (25 mai), Pitesti (27 mai) si Bucuresti (29 mai).

Cat despre decizia de a schimba sala de concert cu catedralele Romaniei, motivatia lui Alexandru este foarte simpla: catedralele sunt spatiul unde muzica lui Bach rezoneaza cel mai bine. Cadrul de secol XVIII va fi completat de vioara Stradivarius – instrument care lua forma chiar in perioada in care Bach incepea sa scrie Sonatele si Partitele.

Trebuie mentionat un amanunt important: Turneul National Stradivarius este dedicat Fundatiei Hope and Homes for Children Romania, organizatie pe care Alexandru Tomescu a inceput sa o sustina din 2012. Muzicianul este un veteran al campaniilor sociale si nu de putine ori Turneul Stradivarius a fost dedicat unor cauze sociale. Acum artistul doreste sa sprijine misiunea HHC Romania – aceea de a oferi o casa si o familie fiecarui copil, ducand nu doar la desfiintarea tuturor orfelinatelor de tip vechi din Romania si gasirea de solutii alternative pentru copiii aflati in protectia statului, dar si la preventia abandonului, in asa fel incat toti copiii sa aiba in jur o familie iubitoare.

Muzica este pentru toti, crede cu tarie Alexandru Tomescu. De aceea, anul acesta intrarea la recitaluri va fi libera, insa publicul va fi invitat sa doneze pentru HHC Romania.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.