Doi ani de Strada Fictiunii si un spectacol bazat pe “Frati de cruce”

Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL, aniverseaza doi ani de la lansarea colectiei Strada Fictiunii, cu spectacolul de teatru “Elling”, care se va juca marti, 14 mai, pe scena Teatrului de Comedie. Piesa de teatru “Elling” are la baza romanul “Frati de cruce”, de Ingvar Ambjørnsen, care va fi lansat in aceeasi seara pe scena Teatrului de Comedie in prezenta lui Alex. Stefanescu (critic literar), George Mihaita (director Teatrul de Comedie), Viorel Zaicu (director editorial Grupul Editorial ALL) si Mario De Mezzo (CEO Grupul Editorial ALL).

Asadar, ce alt moment mai bun de a va spune cateva lucruri despre romanul cu pricina? Am citit “Frati de cruce” de Ingvar Ambjørnsen dintr-o rasuflare, pentru ca a fost o carte pe care am iubit-o de la prima pagina. Scris din perspectiva lui Elling, un barbat intre doua varste care incearca sa se reintegreze in societate, romanul pastreaza un ton amuzant chiar si cand atinge puncte mai sensibile, mizand pe inocenta naratorului, care nu doar ca nu lasa indiferent cititorul, dar il cucereste definitiv.

Proaspat externati dintr-un spital de recuperare mentala, Elling si prietenul sau Kjell Bjarne se muta intr-un apartament pus la dispozitie de autoritatile norvegiene, de unde vor incerca sa-si incropeasca o viata normala, sa-si faca relatii si sa iasa in societate, sustinuti din umbra de asistentul social Frank. Mai usor de zis decat de facut, avand in vedere ca fostii locatari ai spitalului sunt niste sociopati timizi care se tem si de umbra lor, darmite de gloatele care circula pe strazi, restaurante si magazine. Insa, treptat, ca niste melci care abia indraznesc sa-si scoata capul din cochilie, Elling si Kjell Bjarne incep sa dea o sansa atat relatiilor interumane, cat si ideii de a se bucura de viata, de a trai cu vitejie si de a spune lucrurilor pe nume.

Procesul de adaptare nu este deloc simplu si fiecare transformare este o victorie a celor doi prieteni asupra demonilor care ii bantuie si de care, chiar daca nu pot scapa definitiv, cel putin invata sa ii controleze si sa ii foloseasca in avantajul lor. Tot acest proces este surprins pas cu pas in gandurile de multe ori copilaresti ale lui Elling, care il fac pe un adult normal sa zambeasca ingaduitor sau sa rada in hohote, ceea ce face din lectura acestui volum o experienta cu adevarat deosebita. Autorul norvegian puncteaza cu delicatete drumul devenirii personajului principal, purtand cititorul prin mintea si prin faptele sale concrete, si cu cat il cunosti mai bine pe Elling, cu atat vrei mai mult ca el sa reuseasca sa-si infranga temerile si sechelele si sa duca o viata frumoasa.

Filmul “Elling”, realizat dupa romanul “Frati de cruce” in 2001, merita vazut si el – de altfel, a fost nominalizat la Premiile Oscar, categoria Cel mai bun film strain – insa, desi ca desfasurare a faptelor reuseste sa faca un colaj din care cine nu a citit cartea sa inteleaga ceva clar, sufera totusi de o lipsa de intelegere a profunzimii personajului principal si de savoarea actiunii pe care numai in carte o veti regasi.

Share

One thought on “Doi ani de Strada Fictiunii si un spectacol bazat pe “Frati de cruce”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.