“Corabia lui Tezeu” duce in India Trofeul Transilvania

Festivalul International de Film Transilvania si-a premiat castigatorii pe 8 iunie, la Teatrul National din Cluj, intr-o sala cu peste 800 de invitati si spectatori. Gazda ceremoniei de inchidere a celei de-a 12-a editii a fost prezentata de Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Vedetele serii si protagonistii unor momente de neuitat la TIFF au fost actrita Luminita Gheorghiu, distinsa cu Premiul de Excelenta, si renumitul regizor ceh Jiří Menzel, premiat pentru intreaga cariera.

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, i-a revenit unui regizor debutant, Anand Gandhi, care a impresionat juriul cu filmul “Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus” (India). “Salutam aparitia unui nou talent major in cinematografia mondiala”, a transmis juriul Competitiei. Trofeul i-a fost inmanat sound designer-ului filmului, Erdélyi Gábor, de catre regizorul Jiří Menzel si actrita Luminita Gheorghiu. “Am avut foarte mult de invatat de la Anand Gandhi, e foarte talentat. Uitati-va la acest film, va va schimba viata”, a spus Erdélyi Gábor.

“Corabia lui Tezeu” si-a adjudecat si un al doilea premiu, pentru Cea mai buna imagine, in valoare de 3.500 euro (servicii de post-productie digitala), oferit de Cinelabs. Directorul de imagine Pankaj Kumar a fost apreciat pentru “fluiditatea imaginii. A surprins excelent vibratia si culorile vietii in India contemporana”. Este o meditatie despre identitate, dreptate, frumusete, moarte, prin intermediul a trei povesti aparent disparate si a trei personaje: un fotograf experimental, un calugar si un agent la bursa.

Lista completa a castigatorilor TIFF 2013:

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro – Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, regia Anand Gandhi (India)

Premiul pentru Cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR – Rikiya Imaizumi, pentru Ceasul rau, pisica neagra/ I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (Japonia)

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone – Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero, pentru Ploaie de vacanta/ Tanta agua (Uruguay)

Premiul pentru Cea mai buna imagine, in valoare de 3.500 euro (servicii de post-productie digitala), oferit de Cinelabs – Pankaj Kumar, pentru imaginea filmului Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus

Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising – Gustav Dyekjær Giese, pentru rolul din Nord-Vest/ Northwest/ Nordvest (r. Michael Noer, Danemarca)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film – El limpiador (r. Adrian Saba, Peru)

Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudita, Germania)

Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz – actrita Luminita Gheorghiu

Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award – regizorilor Jiří Menzel si Stephen Frears si compozitorului Adrian Enescu

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru categoria Lungmetraj, in valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constand in servicii de post-productie – Aici… adica acolo (r. Laura Capatana Juller)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru categoria Scurtmetraj, in valoare de 1.500 de euro, si o zi de filmare oferita de Studiourile MediaPro – O umbra de nor (r. Radu Jude)

Mentiune speciala Zilele Filmului Romanesc pentru categoria Scurtmetraj – Claudiu si crapii (r. Andrei Tanase) si Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS – O luna in Thailanda (r. Paul Negoescu)
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 euro – Moartea unei umbre/ Death of a Shadow (r. Tom van Avermaet, Belgia)

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti, oferit de UPC – Pentru Carlo (r. Teona Galgotiu, Marc Solomon, Eva Todica)

Premiul Competitiei Locale, in valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy – Fragment viu/ Eleven töredék (r. Bántó Csaba, Iszlai József) si Casa draga/ Édes otthon (r. Ábel Visky)

Mentiune Speciala in cadrul Competitiei Locale, oferita de Fabrica de Pensule – Clubul de bridge (r. Ana-Maria Vijdea, Cristina Hanes)

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 3.000 de dolari – Toma Bogdan, cu scenariul „Reparatia”

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 1.500 de dolari – Radu Barbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068”

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 2.000 de dolari – Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine”

Foto: Gabriel Aldea

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.