“Interpretarea jungiana a viselor”, un ghid pentru initiati si amatori

O noua aparitie in colectia “Jungiana” a Editurii Herald ne aduce in atentie “Interpretarea jungiana a viselor”. Cel care sintetizeaza teoriile savantului elvetian este James A. Hall, si el psihanalist, iar lucrarea sa este un compendiu util atat specialistilor, cat si celor care doresc sa se initieze in descifrarea lumii interioare a fiecarui individ relevata prin vise.

Adept al teoriilor lui Carl Gustav Jung, Dr. James Albert Hall este un psihiatru si analist american, specialist in psihologia jungiana. Pornind de la ideea psihanalistului elvetian conform careia “visele au rolul de a compensa perspectiva constienta a eului, oferind o viziune mai larga a realitatii”, Hall realizeaza “un compendiu teoretic si practic”, acesta fiind dealtfel subtitlul lucrarii sale “Interpretarea jungiana a viselor”/“Jungian dream interpretation: a handbook of theory and practice”, aparuta in 1983 si publicata la noi in 2013 de Editura Herald.

Abordarea aleasa de Hall este una teoretica, punctata cu exemple din practica psihologilor specializati in psihologia abisala, cunoscuti si ca psihanalisti. Astfel, aflam ca in cabinetele de psihanaliza, pentru interpretarea viselor trebuie respectate 3 etape: gasirea asociatiilor personale prin cunoasterea contextului de viata al pacientului, identificarea imaginilor culturale general acceptate si interpretarea la nivel arhetipal, simbolic. Relatia dintre terapeut/analist si pacient/analizand este una speciala, de transfer si contratransfer, cele doua fenomene evoluand pana la prezenta unuia in visele celuilalt. De asemenea, multi psihanalisti utilizeaza visele ca instrumente de diagnostic pentru pacientii anxiosi sau psihotici, mai mult chiar, in functie de evolutia viselor, specialistii pot stabili cresterea sau diminuarea dozelor de medicamente pentru schizofrenici.

Foarte utila specialistilor, cartea este destinata totodata si celor neinitiati, dar curiosi sa-si descopere lumea interioara. In ajutorul celor din urma, autorul vine cu un glosar de termeni aflat la sfarsitul cartii, care inlesneste intelegerea notiunilor aduse in discutie: Sinele (creatorul viselor si centrul reglator al psihicului), care este mult mai cuprinzator decat Eul (centrul constiintei), Umbra (aspect inconstient al personalitatii pe care eul constient il reneaga), Persona si Animus/Anima (expresia personalitatii masculine in inconstientul femeii, respectiv a celei feminine in inconstientul barbatului, care sunt apoi proiectate in persoanele de sex opus, in special in cazul indragostitilor).

Fie ca doar veti rasfoi, fie ca veti citi de la un capat la altul, veti descoperi ca semnificatia unui vis nu este niciodata epuizata. Interpretarea lui poate fi subiectiva sau obiectiva, personala sau arhetipala. Fara a incerca sa creeze “o carte de bucate” a viselor, James A. Hall insereaza in lucrarea sa si o serie de teme des intalnite in vise (incest, doliu, moarte, case, vehicule, serpi, vicii) cu explicatiile lor cele mai comune, dar insistand asupra faptului ca interpretarea viselor este nelimitata.

Visele sunt produse impartiale, spontane ale psihicului inconstient, in afara controlului vointei. Ele sunt natura pura; ne prezinta adevarul neimpodobit, natural si de aceea sunt potrivite, mai mult ca orice altceva, sa ne redea o atitudine care este in acord cu natura noastra umana de baza atunci cand constiinta noastra s-a indepartat prea mult de fundamentele sale si a intrat intr-un impas.

– C.G. Jung

Cartea se gaseste AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *