Copilul-minune al pianului, Evgeny Kissin vine la Bucuresti, in cadrul Festivalului Enescu

“Un geniu”, dupa cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – “copilul-minune al pianului”, cum l-a numit adesea presa internationala, pianistul Evgeny Kissin va sustine doua recitaluri extraordinare in cadrul Festivalulului “George Enescu”, pe scena Ateneului Roman, pe 23 si 26 septembrie.

Evgeny Kissin straluceste, cu sensibilitatea romantica si o precizie tehnica cerebrala care-l definesc, in interpretari ale lucrarilor de Chopin, Ceaikovski sau Grieg. Artistul rus a mai fost prezent si la editiile din 2007 si 2011 ale festivalului.

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Roman, legendarul pianist Evgeny Kissin va sustine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv Sonata Nr. 17 in Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert. “Publicul nu m-a intimidat niciodata. El ma inspira”, marturisea pianistul Evgeny Kissin intr-un interviu acordat de curand pentru “Adevarul”.

Copilul-minune al pianului, Evgeny Kissin s-a nascut in 1971, la Moscova, intr-o familie de intelectuali evrei (mama – profesoara de pian, tatal – inginer). La varsta de sase ani a fost inscris la Academia de Muzica Gnessin, o scoala speciala pentru copii supradotati. Kissin a debutat la varsta de numai zece ani alaturi de Orchestra Simfonica Ulianovsk. Un an mai tarziu, a sustinut primul sau recital de pian la Moscova.

Unul dintre momentele emblema ale carierei lui Evgeny Kissin este intalnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe cand Kissin avea doar 17 ani. Dupa ce l-a ascultat interpretand “Fantezia in Fa Minor“ de Chopin, Karajan a exclamat: “Acest baiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea sa interpreteze mai tarziu, sub bagheta lui Karajan, la invitatia legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian si Orchestra, de P.I.Ceaikovski.

Intr-o cariera care se intinde pe mai bine de 30 de ani, Evgeny Kissin a lucrat cu aproape toti marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. De asemenea, a interpretat alaturi de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta si exigenta pianista argentiniana Martha Argerich.
Concertul pianistului Evgeny Kissin la Bucuresti va avea loc cu casa inchisa.

Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30 este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra va interpreta, sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo, doua lucrari inedite: “Exquisite Corpse“ de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuti compozitori contemporani suedezi, si “Simfonia Nr. 2 (FS 29) – The Four Temperaments” de Carl Nielsen – aclamat drept unul dintre cei mai importanti compozitori danezi ai secolului XX. De asemenea, programul serii include si Concertul Nr. 1 pentru Pian si Orchestra in Re Minor Op. 15 de Johannes Brahms, avandu-l ca solist pe Steven Hough.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.