Festivalul “George Enescu” il readuce la Bucuresti pe cunoscutul dirijor Mariss Jansons, alaturi de una dintre cele mai reputate orchestre ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Pe data de 21 septembrie, de la ora 19.30, Jansons va urca pe scena Salii Palatului pentru primul sau concert din cadrul Festivalului.
Programul include Concertul Nr. 3 pentru Pian si Orchestra in Do minor Op. 37 de Beethoven. Revenirea dirijorului leton Mariss Jansons in Romania reconfirma pozitia pe care Festivalul Enescu o ocupa in randul celor mai prestigioase evenimentele muzicale europene.
Cotidianul britanic „The Guardian“ scria in anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume in acest moment“. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy si dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la randul ei in top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unui top Gramophone din anul 2008. Dirijorul deţine distinctia „Crucea de onoare a Austriei pentru stiinta si arta“, cea mai inalta acordata pentru acest domeniu. Anul trecut si in anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena. Concertul de la Bucuresti, din 21 septembrie, il are ca solist pe Emanuel Ax – de asemenea laureat Grammy si considerat unul dintre cei mai valorosi pianisti contemporani, profesor la prestigioasa Julliard School.
Mariss Jansons s-a nascut pe 14 ianuarie 1943 in Letonia ocupata de sovietici. Mama sa, evreica, a fost fortata sa se ascunda pentru a putea naste si avea sa se stinga din viata in ghetoul din Riga. Tatal, Arvid, era dirijor, iar Mariss Jansons si-a petrecut copilaria la opera din Riga. Din 1960, Arvid Jansons a fost dirijor asistent la Orchestra Filarmonica din Leningrad sub Evgeni Mravinski, iar tanarul Jansons participa la repetiţiile tatalui. „Obisnuiam sa-mi construiesc instrumente din doua bete si sa fac muzica in felul meu. Dar n-am fost de unul singur, inca de timpuriu am luat lectii de dirijorat si am asistat la repetitiile si concertele tatalui“, povestea Jansons pentru „The Guardian“.
Dedicarea pentru muzica, pasiunea si consumul enorm pentru interpretarile live au facut ca destinul fiului sa fie in oglinda cu cel al tatalui. In 1984, Arvid Jansons a murit pe scena, de infarct, in timp ce dirija. 13 ani mai tarziu, Mariss Jansons suferea un infarct la Oslo, in timp ce dirija opera „Boema“. Dupa recuperare, dirijorul, astazi in varsta de 70 de ani, si-a reluat activitatea care presupune nu doar turnee contra cronometru in intreaga lume, ci si multa munca administrativa si de creatie.
Concertul sustinut la Bucuresti de Royal Concertgebouw Orchestra va avea loc cu casa inchisa, insa mai pot fi cumparate bilete pentru transmisia live in sala de cinema, de pe site-ul Grand Cinema Digiplex: http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu