Murray Perehia sustine un recital extraordinar in cadrul festivalului Enescu

La final, Festivalul “George Enescu” aduce publicului unul dintre cei mai apreciati pianisti ai vremurilor noastre: americanul Murray Perahia, distins cu doua Premii Grammy, a carui cariera pe marile scene ale lumii se intinde pe mai bine de 35 de ani. Pianistul Murray Perahia va sustine un recital extraordinar in cadrul Festivalului International “George Enescu”, pe 28 septembrie de la ora 17.00, pe scena Ateneului Roman.

Din program fac parte lucrari ale compozitorilor Johann Sebastian Bach – Suita franceza nr. 4 in Mi bemol Major BWV 815, Ludwig Van Beethoven – Sonata nr. 23 in Fa Minor Op. 57 “Appassionata”, Robert Schumann – Faschingsschwank aus Wien Pp. 26 – si Frédéric Chopin – Impromptu Nr. 2 in Fa diez Major Op. 36 si Scherzo nr. 2 in Si bemol Major Op. 31.

Un talent recunoscut de Horowitz insusi, pianistul american declara: “Cant cu dragoste. Numai asa oamenii se pot indragosti, la randul lor, de muzica clasica.” Anul trecut, prestigioasa casa de discuri Sony Classical a marcat cei 40 de ani de colaborare cu Perahia editand un set de 72 de CD-uri si DVD-uri cu interpretarile lui. Cea mai recenta inregistrare a sa, “Variatiuni si Fuga dupa o tema de Händel” de Johannes Brahms, este considerata una dintre cele mai bune interpretari disponibile.

Destinul lui Murray Perahia, in varsta de 66 de ani, este marcat de muzica. A fost la un pas sa-si incheie cariera de pianist concertist din cauza unei inflamatii la un deget. S-a recuperat ascultand si repetand, in gand, Bach. “In acea perioada grea, am hotarat ca trebuie sa-mi umplu zilele cu muzica. Nu exista alta cale: asta e viata mea; e pusa in slujba muzicii. Aveam nevoie de muzica. Stateam pe un scaun in camera si ascultam Bach, citeam partituri. Bach mi-a daruit confortul de care aveam nevoie”, isi amintea Perahia intr-un interviu acordat pentru un saptamanal francez.

Nascut la New York, a inceput sa studieze pianul la varsta de patru ani. A urmat cursurile Colegiului Mannes, unde s-a specializat si in dirijorat. A fost artist invitat al celebrei Orchestre a Filarmonicii din Berlin. Multipremiat, Murray Perahia l-a avut aproape pe Vladimir Horowitz, o legenda a pianului, care ii iubea muzica. La un an dupa ce castigase Concursul international de pian de la Leeds, Perahia si-a facut debutul concertistic si a inregistrat primul LP. “Eram la New York si, inainte sa intru in studio, m-am intalnit cu Horowitz care tocmai iesea. Mi-a tinut usa si-a spus: Succes!”, povestea Perahia.

Recitalul de la Bucuresti al pianistului Murray Perahia se va desfasura cu casa inchisa.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.