A inceput Anim’est, un supravietuitor care merge inainte si in 2013

Editia a opta a Festivalului International de Film de Animatie ANIM’EST s-a deschis oficial in seara de 4 octombrie, la Cinema Patria. Ca in fiecare an, sala s-a dovedit aproape neincapatoare, o multime de tineri luand cu asalt cinematograful unde, pana pe 13 octombrie, putem vedea cu totii (unii pentru prima data) miracolul animatiei.

Cinema Patria nu este insa singurul loc in care se va desfasura festivalul, acesta intinzandu-se si in Cinema Studio, Elvira Popescu si Club Control. In cadrul festivitatii de deschidere au luat cuvantul ca de fiecare data directorul executiv Anim’est Vlad Ilicevici, care a avut-o alaturi pentru traducerea in engleza pe una dintre fondatoarele festivalului, Ligia Soare. Asa am aflat ca Anim’estul din 2013 era cat pe aci sa nu se mai intample din lipsa de fonduri, insa pana la urma au aparut si sponsorii si sustinatorii necesari, un partener nou al festivalului fiind CNC-ul, care, la toate editiile precedente, a ignorat cu desavarsire manifestarea. In plus, i-am cunoscut si pe cei care au participat anul acesta la Animation Worksheep, o mana de tineri pasionati si talentati, care vor sa apuce drumul sinuos al animatiei.

Cateva cuvinte despre filme si invitati ne-a spus si directorul artistic al festivalului, Mihai Mitrica, cel care de fiecare data cand trebuie sa ia cuvantul este cuprins de o emotie atat de autentica incat nu se poate sa nu i-o accepti cu gratie si sa apreciezi ca, printre atatia insi care tin discursuri pompoase, se mai gasesc si cativa oameni firesti. Asa cum sunt, de altfel, toti cei din echipa Anim’est, care in fiecare an sunt entuziasmati, emotionati si se incurca intre ei, starnind amuzamentul celor din public. Despre toate filmele si workshopurile, despre toti invitatii speciali si toate programele festivalului, pe ore si zile de difuzare gasiti orice vreti sa stiti pe site-ul oficial: www.animest.ro.

Ce mai trebuie precizat este ca spotul Anim’est 2013 este un fel de sequel pentru cel de anul trecut, asa ca, in caz ca nu va mai amintiti bine despre ce era vorba il puteti urmari intai pe cel din 2012 AICI si apoi pe cel actual AICI. 🙂

In sfarsit, filmul care a rulat in deschiderea oficiala a Anim’est 2013 a fost “Ernest et Célestine/Ernest si Célestine”, o coproductie Franța-Belgia-Luxemburg, in regia lui Benjamin Renner, Vincent Patar si Stéphane Aubier. Destinata atat celor mari, cat si micilor cinefili, povestea prieteniei atipice dintre ursul Ernest si soricuta Célestine are un mesaj cat se poate de pozitiv: afectiunea poate lega doua fiinte extrem de diferite, daca acestea ajung sa se cunoasca si sa se inteleaga recirpoc, iar prejudecatile pot fi sparte chiar daca toata lumea pare sa fie impotriva ta.

Scenariul consistent si plin de umor al peliculei a fost alcatuit de nimeni altul decat senzationalul scriitor francez Daniel Pennac, autor de succes al sagai Malaussène si al altor carti pentru adulti sau pentru copii. “Ernest si Célestine” a castigat, printre altele, Premiul César pentru Cel mai bun film de animatie, distinctie obtinuta chiar anul acesta. Filmul mai poate fi vazut la Anim’est 2013 in aceasta seara de duminica la ora 18.00, la Cinema Studio si sambata 12 octombrie, tot la ora 18.00, la Cinema Studio.

Dupa proiectiile de weekend, ziua de luni, 7 octombrie, vine cu un program diversificat in care se regaseste si primul calup de filme din sectiunea de Competitie internationala, sectiune din care se va alege pelicula care va pleca acasa cu Trofeul Anim’est. Programul complet al zilei de 7 octombrie poate fi consultat AICI.

Photo Credits: http://ionutdobre.tumblr.com/

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.