Nimeni nu scapa de atingerea pacatului

Filmul premiat la Cannes anul acesta pentru scenariu, “Tian zhu ding/A Touch of Sin” (drama/China/2013) a rulat pe 29 octombrie la Cinema Studio din capitala, cu sala plina – ca multe altele dintre proiectiile din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2013. Regizat si scris de Zhangke Jia, filmul se cristalizeaza in jurul a patru povesti distincte, mai mult sau mai putin violente, insa nu lipsite de un anumit umor.

Desi eroii celor patru povesti care alcatuiesc filmul nu sunt legati direct, ci doar ii vedem trecand unul pe langa altul eventual, fara sa se cunoasca in vreun fel, ei sunt legati prin faptul ca toti locuiesc in diverse zone ale Chinei contemporane si toti incearca sa-si faca intr-un fel dreptate. Intr-o poveste, actiunea este centrata pe minerii nemultumiti de nedreptatile care li se fac, unul dintre ei, Dahai, hotarand sa ia justitia in mainile proprii. Pentru ca nimeni nu are curajul sa intreprinda ceva, Dahai va dovedi cam cat de multa dreptate pot sa faca un om insotit de o pusca.
O alta poveste o are in centru pe Xiao Yu, care lucreaza la un spa si care il pune la punct intr-un mod sangeros pe un client care nu intelegea ca ea e receptionera si nu prostituata. O alta parte este despre un barbat care trece rar pe acasa, prefarand sa trimita bani de la distanta, bani pe care ii obtine din activitati nu tocmai ortodoxe (sau buddhiste) si in ultima secventa narativa vedem un tanar care, pentru ca nu reuseste sa-si gaseasca un job multumitor si este certat constant de mama lui, isi face socotelile cu viata intr-un mod surprinzator.

Nicio poveste nu ne lasa sa ghicim incotro se indreapta actiunea, scenariul premiat la Cannes dovedind ca isi merita distinctia. Ca spectator, ramai de cateva ori cu gura cascata, pentru ca in niciun caz nu te astepti sa vezi ceea ce filmul e gata sa-ti serveasca. Pe langa surprizele narative din sacul scenaristului, avem parte si de o expunere foarte subliniata vizual a faptelor, care fac din film unul foarte viu, desi paradoxal moartea isi face loc nu de putine ori in peisaj.

Cele patru povesti fac o schita partiala a Chinei de astazi, oferindu-ne detalii despre viata paturii de jos a societatii, aflata in antiteza cu cea de sus, cu care are ciocniri brutale si neprevazute. Imbogatitii pe seama altora uita de unde au pornit, in timp ce oamenii simpli si fara sanse isi croiesc drum prin hatisul propriei existente, apeland nu de putine ori la metode brutale. Furia, perceptia nedreptatii, compromisurile sexuale, durerea, tristetea care ii chinuie pe nefericitii destinului sunt toate puse pe tapet in “A Touch of Sin”, un film (inspirat din fapte reale) in care oamenii pe care nimeni nu-i ajuta fac gesturi nebunesti in incercarea de a se ajuta singuri.

Filmul mai ruleaza si in aceasta seara de la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu. Programul zilelor de 30 si de 31 octombrie, ultimele ale evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.