“Majordomul”, o drama inspirata din fapte reale

The Weinstein Company prezinta “The Butler/Majordomul”, o productie Laura Ziskin, in asociere cu Windy Hill Pictures, Follow Through Productions, Salamander Pictures si Pam Williams Productions, in regia lui Lee Daniels. Din distributia filmului care va avea premiera in Romania pe 29 noiembrie fac parte, printre altii, Forest Whitaker, Alan Rickman, Liev Schreiber, Robin Williams, John Cusack, Jane Fonda.

In 2008, in timpul alegerilor prezidentiale care au dus la victoria lui Barack Obama, ziaristului Wil Haygood, de la The Washington Post, i-a venit ideea de a gasi un afro-american care sa fi lucrat la Casa Alba in perioada miscarii pentru dobandirea drepturilor civile. Dupa numeroase cautari si telefoane, Haygood a descoperit persoana pe care o cauta chiar sub nasul sau, in Washington, DC.

Numele sau era Eugene Allen, avea 89 de ani si fusese majordom la Casa Alba intre anii ’50 si ’80. El si sotia sa, Helene, care fusesera martori din culise la o serie de evenimente istorice cruciale, i-au dezvaluit lui Haygood fatete necunoscute si secrete ale puterii. Interviurile, publicate in Washington Post, au starnit interesul producatoarei Laura Ziskin, care a sesizat imediat potentialul unei ecranizari.

Sarcina realizarii scenariului i-a fost incredintata lui Danny Strong, care avusese un mare succes cu filmul sau despre campania prezidentiala americana din 2008, intitulat Game Change. Pentru regie, Ziskin il avusese de la inceput in vedere pe Lee Daniels, proaspat nominalizat la Oscar pentru filmul Precious. Daniels, Ziskin si asociata sa, producatoarea Pam Williams, au lucrat intens la acest proiect, in ciuda cancerului care o mistuia pe Ziskin si care i-a pus capat vietii in iunie 2011. Dupa acest trist eveniment, Daniels si Williams si-au continuat munca, impreuna cu actorii distribuiti. Acestia, din pasiune pentru proiect, au acceptat onorarii mult mai reduse decat de obicei, unii dintre ei chiar anuland alte angajamente in favoarea acestuia. Filmarile au avut loc in New Orleans, in vara lui 2012, pe o perioada-record de 41 de zile.

“Majordomul” spune povestea impresionanta a majordomului de culoare Cecil Gaines (interpretat de Forest Whitaker), care a servit opt familii prezidentiale la Casa Alba, intre 1957 si 1986. Prin ochii lui si ai familiei sale, filmul urmareste istoria Statelor Unite, trecand in revista evenimente relevante precum miscarea pentru obtinerea drepturilor civile de catre populatia de culoare, asasinarea lui Martin Luther King si a lui John F. Kennedy, actiunile protestatare ale Panterelor Negre, Razboiul din Vietnam si Scandalul Watergate.

Ca majordom la Casa Alba, Cecil traieste toate aceste evenimente atat din interior, cat si din exterior, confruntat cu conflictele din propria familie. Povestea lui Cecil este, in acelasi timp, extraordinara, dar si universala, infatisand modul in care fiecare generatie incearca sa se defineasca si sa traiasca visul american.

“Majordomul” este distribuit in Romania de InterComFilm.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.