TVR 2 prezinta “Efectul Genovese”

TVR 2, TVR HD si TVRplus.ro difuzeaza luni, 25 noiembrie, de la ora 20.10, filmul “Efectul Genovese”, regizat de Jon Gostin, in seria de premiere produse recent de televiziunea publica, prin intermediul Casei de Productie TVR. Din distributie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana stefanescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigorita Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Galeata, Cristian Radulescu.

In dictionarele de psihologie sociala, Efectul Genovese este definit ca fenomen in care martorii unui moment de agresiune individuala sau colectiva refuza implicarea, asistand pasivi, fara sa intervina in ajutorul victimei. Sintagma isi are originea intr-un eveniment petrecut in 1964, cand tanara Kitty Genovese, originara din New York, aflata intr-o situatie–limita, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor. Cu cat numarul celor ce asista este mai mare, cu atat fiecare individ se simte mai putin responsabil, abtinandu-se de la actiune.

Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul aduce in prim-plan drama unei tinere – Silvana – care se confrunta cu greselile facute de parintii sai in “Epoca de Aur”. Tatal ei a fost informator al Securitatii, dand note informative chiar si despre cea care urma sa-i devina sotie. Nimeni nu doreste ca acest secret dureros si consecintele lui grave sa devina publice, iar pretul tacerii de acum, al aparentei pacificari, va fi imens.

“Ne aflam in cinema-ul nelinistii morale, unde manipularea constiintei si pierderea identitatii, odata experimentate, provoaca dezorientare, disperare si alienare – adica premizele unui final tragic”, declara regizorul Jon Gostin. “Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciuma intre vointa de cercetare a raului si neputinta ei launtrica de a pedepsi raul, intre datoria de judecare morala si nevoia sufleteasca de a iubi. si daca, pana la urma, iubirea si nu ideologia dezvaluie persoana adevarata a eroului tragic, acesta este si marele semn ascuns in mesajul filmului Efectul Genovese”, adauga Gostin.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.