Ce e nou la Meteor Press

Colectia Beletristica a Editurii Meteor Press s-a imbogatit de curand cu doua titluri interesante: “Paine neagra”, apartinand autorului catalan Emili Teixidor si “Orasul luminii” de Liudmila Petrusevskaia (autoare care a mai fost publicata la Meteor Press si anul trecut, cu volumul “Fetita de la Metropol”).

“Paine neagra” este un roman aflat la jumatatea drumului intre autobiografie si fictiune, ale carui intamplari se petrec in Catalonia rurala, in vremurile intunecate care au urmat razboiului civil. Cititorul patrunde in lumea aceasta de altadata prin ochii copilului-adolescent Andreu; ni se dezvaluie astfel urmele trecerii razboiului prin localitatile mici si retrase si Spania, conflictul dintre lumea morala a copilului si aceea a adultilor, impartiti in invinsi si invingatori – oameni care si-au piedut demnitatea si se silesc doar sa supravietuiasca.

Textele din “Orasul luminii” respira nostalgia naturii si a copilariei, rautatea pasnica a unei autoare pe deplin stapane pe condei (si cu o imaginatie calma si profunda), dar si magia unor peripetii aparent fara nimic iesit din comun, sub care se pot ghici elemente ale unei vieti cotidiene din care fantasticul pare sa se fi evaporat. Astfel, vraja scrierilor Liudmilei Petrusevskaia ramane intiparita in memoria cititorului asemenea basmelor copilariei, dar exercitand efecte diferite asupra acestuia, in functie de varsta: speranta pentru cititorul trecut de prima tinerete, revelatie pentru cel tanar, uimire si bucurie pentru copil.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.