Aspecte inedite privind “Ultimele zile cu Adolf Hitler”

Unul dintre cele mai recente volume aparute la Editura Meteor Press in colectia Istorie este “Ultimele zile cu Adolf Hitler”, de Erich Kempka. Cartea contine memoriile celui care a fost soferul personal al lui Hitler timp de 13 ani, pana la moartea liderului nazist, precum si o serie de completari istorice inedite aduse de publicistul Erich Kern.

Pentru ca despre viata si moartea lui Hitler si despre culisele celui de-Al Doilea Razboi Mondial in ceea ce priveste Germania s-au spus si scris multe de-a lungul timpului, unele fapte fiind reale, altele mai mult sau mai putin exagerate, Erich Kempka, soferul personal al lui Hitler a decis sa povesteasca totul asa cum a fost vazut prin ochii lui, un om simplu care a lucrat indeaproape cu Hitler si a avut ocazia sa il observe cum nu multi au facut-o.

Kempka incearca sa nici nu-l elogieze in vreun fel pe cel caruia i-a fost angajat timp de 13 ani si sa nici nu-l condamne pentru actiunile sale politice, ci sa ramana rezervat, redand, de multe ori cu precizia unui jurnalist, situatiile prin care a trecut alaturi de Hitler, misiunile pe care acesta i le-a incredintat si felul in care el le-a finalizat, solicitarile profesionale sau personale pe care le-a avut din partea Führer-ului si lucrurile pe care le-a aflat cat timp a fost subordonatul acestuia.

Din ceea ce povesteste soferul lui Hitler, acesta pare sa fi fost tratat de seful statului german cu respect profesional, cu o corectitudine fireasca si chiar cu recunostinta. Kempka recunoaste ca in situatii de criza nu a fost menajat deloc, fiind nevoit uneori sa faca diferite curse consecutive fara sa apuce sa doarma sau macar sa se odihneasca prea mult, insa, simtind nevoia lui Hitler de a se baza pe el, dar si marea incredere a acestuia in el, a dat intotdeauna 100% din potentialul sau in slujba celui care il angajase.

Kempka pune pe tapet toate punctele importante ale parcursului sau profesional, inclusiv ultimele zile in slujba lui Hitler, subliniind inclusiv ultimele clipe din viata Führer-ului, actiunile intrerpinse de acesta si felul in care cei din jur l-au tratat: unii i-au ramas aproape pana la final, altii s-au speriat si s-au retras, altii l-au tradat.

In partea a doua a volumului, Erich Kern aduce o serie de completari si de lamuriri ale celor povestite de Kempka, creionand relatiile lui Hitler cu generalii sai, intrand in detalii legate de ultimele zile petrecute de Hitler si cei care ii ramasesera aproape in buncarul sau scotand la iveala o serie de informatii despre relatia lui Hitler cu femeile si cu aliatii sai politici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.