Thriller si mister: s-a lansat Editura Crime Scene Press

Pentru ca am o stima deosebita pentru domnul George Arion, director general al Publicatiilor Flacara si autor al multor volume, printre care “Fortareata nebunilor”, “Crime sofisticate” sau “Spioni in arsita”, am facut tot posibilul sa ii onorez invitatia la evenimentul de “lansare la apa” a editurii Crime Scene Press, care a avut loc in Godot Cafe-Teatru pe 26 februarie.

Nu e putin lucru sa fii martor la aparitia pe piata a unei noi edituri intr-o tara in care se citeste parca din ce in ce mai putin si in care accentul pe viata culturala este tot mai sters. Nebuni curajosi s-au gasit insa intotdeauna, la fel si oameni care sa ii sustina in demersurile lor, asa ca miercuri seara, pe langa cei cinci vorbitori din partea noii edituri – amfitrionul George Arion, criticul literar Daniel Cristea-Enache, scriitorii Stelian Turlea si Tudor Calin Zarojanu si traducatoarea Ileana Cantuniari – cafeneaua Godot a trebuit sa faca fata unui val de sustinatori ai miscarii culturale romanesti dornici a fi partasi la acest eveniment deosebit.

Am aflat, astfel, de la George Arion, ca Editura Crime Scene Press a aparut din dorinta de a promova genul thriller pe piata romaneasca si de a descoperi talente scriitoricesti bine ascunse, urmand ca la editura sa fie publicati atat autori romani cat si straini, atat clasici, cat si contemporani. Primele romane aparute la editura condusa de Alexandru Arion sunt in numar de trei, apartinand unor autori care fac parte din aceeasi generatie: “Crima la Torino” de Stelian Turlea, “Insula cartilor” de George Arion si “Primejdii in regat” de Alain Berenboom. Dupa cum bine a precizat Daniel Cristea-Enache, cartile beneficiaza de o grafica exceptionala, supracoperta si semn de carte, ceea ce le face cu atat mai placute ochiului public.

“Crima la Torino” de Stelian Turlea este povestea a trei scriitori romani care, pentru un premiu urias, accepta invitatia unui nabab roman din Torino si merg sa scrie, vreme de o saptamana, izolati intr-o vila, cate un roman prin care sa solutioneze o crima veche petrecuta la fata locului careia politia nu i-a dat de cap. Insa nu toate lumea doreste ca adevarul sa iasa la iveala. Referindu-se la cartea lui Stelian Turlea, Daniel Cristea-Enache a precizat ca putem vorbi despre “un roman socio-politico-economico-financiar topit intr-o structura politista” care are o “scriitura minimalista, trepidanta, aerisita, cu o acceleratie placuta cititorului de azi”.

“Insula cartilor” de George Arion vorbeste despre un bibliotecar pensionar care traieste intr-un oraș in care sunt tot mai vizibile semnele dezinteresului fata de literatura si care, in plus, este tradat si de propria familie, care ii vinde cartile adunate cu truda de-a lungul timpului. Cand un miliardar il invita sa ordoneze cartile din uriasa lui biblioteca aflata pe o insula lui, bibliotecarul accepta oferta, dar imediat are parte de un soc: in acel loc s-a comis o crima, pe care va incerca sa o reconstituie. Prefata romanului a fost scrisa, la rugamintea autorului, de criticul literar Alex Stefanescu (nu a putut fi prezent din cauza starii de sanatate nefavorabile), pentru ca, dupa cum a spus cu modestie George Arion, a vrut sa se asigure astfel ca macar prefata cartii sale va fi citita de cineva. 🙂

“Primejdii in regat” de Alain Berenboom isi centreaza actiunea pe un functionar din administratia belgiana, care dispare fara urma. Mama si sora lui il angajeaza pe Michel Van Loo, un detectiv lipsit de experienta, sa il gaseasca, dar acest caz, care initial pare foarte simplu, devine extrem de complex, starnind o furtuna incredibila. Ileana Cantuniari, traducatoarea romanului, a gasit in acesta “un grotesc care aluneca in burlesc”, “o scriitura bine articulata, o intriga politista bine condusa, toate ingredientele unui bun roman politist”. Autorul belgian, avocat de profesie, va fi prezent in Romania la un eveniment literar care se va desfasura in cadrul librariei Bastilia, pe 26 martie.

Legat de aparitia acestei edituri dedicata misterului si suspansului, Stelian Turlea a precizat ca din multitudinea de intamplari petrecute in jurul nostru se pot concepe povesti care sa fie spuse in fel si chip, iar “genul in care povestile pot fi cu adevarat coplesitoare si acaparatoare este genul politist”, in care se pot include cu usurinta toate celelalte genuri literare. In plus, Stelian Turlea e de parere ca generatiile noi pot fi tentate sa citeasca romane apartinand acest gen, pentru ca nu se vor plictisi si astfel vor fi conduse treptat si la cartile clasice.

Uram asadar viata lunga Editurii Crime Scene Press si asteptam volumele urmatoare! 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *