“Göring”, paladinul cel mai uman al lui Hitler

Meteor Press ne invita la studierea portetului unui lider ale carui fapte au marcat pagini intregi de istorie. De data aceasta, subiectul este controversatul si fascinantul Hermann Göring, al doilea om in ierarhia hitlerista, iar autorii volumului “Göring” sunt cei mai buni biografi ai capilor nazisti, Roger Manvell si Heinrich Fraenkel.

Publicata initial in 1962, cartea celor doi renumiti biografi urmareste aproape in intregime viata lui Hermann Göring. El este copilul crescut in castelul Valdenstein care apartinea nasului sau si apoi tanarul aviator decorat cu ordinul “Pour le Merite” dupa Primul Razboi Mondial. Nu dupa mult timp, Göring devine politicianul insetat de putere care, impreuna cu Adolf Hitler, a pus bazele partidului national-socialist german, pentru ca ulterior sa obtina rangul de Reichmareshall, al doilea om ca importanta in Germania hitlerista dupa Führer. In final ramane insa doar un criminal de razboi.

Lucrarea lui Manvell si Fraenkel se bazeaza atat pe dovezi si documente, cat si pe marturiile celor care l-au cunoscut pe Göring. Cartea nu este o simpla lectie de istorie, ci abunda de detalii intime ale vietii liderului nazist, portetul lui fiind construit din trasaturi contrastante asa cum erau si cele doua vieti pe care el incerca sa le traiasca simultan: cea de familist si colectionar de arta si cea de om politic si militar inversunat. Insa pentru a putea exista in doua universuri diferite, era nevoie de multa iscusinta.

Asa cum autorii insisi recunosc, personalitatea liderului nazist atrage si fascineaza la inceput. Insa pe masura ce detaliile se inmultesc, caracterul duplicitar al acestuia iese la iveala. Pasiunea pentru arta nu ii poate fi negata, insa ea era o manifestare a grandomaniei si avaritiei sale, Göring autointitulandu-se “Mecena celui de al treilea Reich”. Nici inversunarea politica nu este veridica, sub ea ascunzandu-se un om moderat in convingeri, bun negociator si diplomat, dar supus unui lider psihopat. Dealtfel, toti cei care l-au intalnit pe Göring au sustinut ca era “cel mai uman dintre sefii germani”. Spre deosebire de ceilalti lideri nazisti, el nu ura evreii ca rasa, ci doar faptul ca acestia ingreunau economia Germaniei saracita dupa Primul Razboi Mondial. Iminenta unui nou razboi nu il incanta deloc. Constient de faptul ca razboiul inseamna saracie, dupa ce acumulase o avere considerabila – numai colectia de opere de arta a fost estimata la 2 milioane de dolari – se temea pentru bunastarea lui atat de mult incat in ziua in care Hitler ordona invadarea Poloniei, el dadea directive pentru ascunderea colectiei sale de opera de arta.

Politic, Göring a fost multa vreme mana dreapta a lui Hitler, mandrindu-se cu porecla de “paladin” al acestuia, pana in 1942, cand flota aeriana pe care o comanda nu a mai facut fata razboiului, iar el a scazut in ochii fanaticului lider. In mod cert insa, dupa sinuciderea Führerului, a fost primul tras la raspundere in cadrul procesului de la Nürnberg pentru atrocitatile din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Ca prizonier, Göring a negat cu abilitatea cunoscuta acuzatiile de genocid, considerandu-se vinovat doar pentru ca l-a slujit pe Hitler pana la moarte si pentru ca nu s-a informat indeajuns de ceea ce se petrecea in lagare si in teritoriile ocupate. Grandomania nu l-a parasit pana in ultimele clipe de viata. Era constient ca in acele momente se scria o pagina importanta de istorie, iar procesul era o ocazie sa isi conserve o imagine decenta pentru eternitate. Totusi, uciderea a 30 de milioane de oameni nu putea fi trecuta cu vederea. A fost condamnat la moarte prin spanzuratoare, insa s-a dovedit pentru ultima data abil, otravindu-se inainte de executie.

Cartea invita la lectura pana la ultima pagina. Atat talentul cu care cei doi biografi au conceput povestea ascensiunii si decaderii liderului nazist, cat si personalitatea fascinanta a lui Hermann Göring, dar si faptul ca acea perioada de istorie zbuciumata inca mai are secrete de dezgropat, o recomanda pentru a fi studiata. O gasiti AICI si va veti lamuri singuri!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.