A treia editie a Cinepolitica incepe in 8 aprilie

Cateva dintre cele mai interesante filme pe teme politice recente vor fi proiectate la cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Cinepolitica, Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, eveniment care va avea loc anul acesta intre 8 si 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Cinema Union.

Cele doua mari sectiuni, Competitia si Panorama, vor aduce in discutie probleme actuale, de la libertatea de expresie in Rusia sau Iran, la protestele din diverse colturi ale lumii, monopolul marilor companii farmaceutice, viitorul Coreei de Nord, dar si istorii din trecut despre decizii de stat care au schimbat vieti.

Unul dintre primele trei titluri confirmate in competitia pentru Trofeul Cinepolitica 2014 este un documentar ravasitor despre “genocidul medicamentelor”. intre 1997 si 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant din Occident de a nu permite scoaterea pe piata a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile – pentru a-si maximiza profitul – a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni in Africa si Asia. “Fire in the Blood”, regizat de Dylan Mohan Gray si narat de William Hurt, ii aduce in fata camerei pe Bill Clinton, Desmond Tutu si activisti africani si indieni.

Cu o poveste controversata vine si “Occupation: the 27th Picture”, in regia croatului Pavo Marinković. Cineastul reia un scandal din fosta Iugoslavie care a schimbat vietile celor implicati. In 1978, regizorul Lordan Zafranović isi prezenta in competitie, la Cannes, Occupation in 26 Pictures, un film brutal, puternic stilizat, despre gruparile extremiste, partizane, de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Bine primit de presa straina, el este “macelarit” acasa de un grup de tineri critici, fiind perceput ca un film de propaganda comunista. Considerat tradator si respins de breasla, Zafranović a plecat din tara si s-a stabilit de cativa ani la Praga. Acolo l-a intalnit Pavo Marinković, in incercarea de a descifra dedesubturile scandalului.

“Le sac de farine”, filmul semi-autobiografic regizat de Kadija Leclere, urmareste drama unei fetite de 8 ani crescuta intr-o manastire catolica din Belgia, vizitata intr-o zi de tatal biologic pe care nu-l cunoscuse niciodata. Convins ca e pentru binele ei, acesta o duce in satul natal din Maroc, unde va creste in saracie si lipsuri. “Am avut «sansa» de a trai partial aceasta poveste, pentru ca am fost luata si inchisa timp de doi ani, patru luni si zece zile”, a explicat regizoarea.

Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.