Pentru amatorii de proza scurta: “3+1” si “9 istorii reutilizate”

Va semnalam in cele ce urmeaza doua aparitii noi de la Editura Tritonic: este vorba despre volumul “3+1” de Bogdan Hrib, care aduna trei povesti cu jurnalistul Stelian Munteanu si una cu detectivul Tudor Stamatopol si “9 istorii reutilizate” de Eugen Lenghel, o carte in care se regasesc noua povesti mai mult sau mai putin SF.

Am ales sa prezint impreuna cele doua volume pentru ca sunt pe acelasi tipar, ambele contin povesti scurte, ambele au un format subtire, usor de luat in geanta si de citit in autobuz. Desi personal prefer romanele, cu cat mai stufoase, cu atat mai bine, volumele de povestiri pot fi si ele o alegere de lectura pentru persoanele care nu au prea mult timp la dipozitie sau care nu au rabdare sa urmareasca un fir narativ care se intinde pe foarte multe pagini.

“3+1” de Bogdan Hrib contine asadar patru povestiri simpatice, scrise alert in stilul caracteristic al autorului, care stie sa tina cititorul alaturi de el si sa-l implice in actiune – mai ales ca aceste patru intamplari au ca personaje principale un ziarist (poate vi-l mai amintiti pe Stelian Munteanu din “Somalia, Mon Amour”) si un detectiv, deci e clar ca lucrurile se misca intr-un ritm sustinut in ceea ce priveste actiunea. Ce pot sa va spun e ca o sa le cititi dintr-o rasuflare si o sa va para rau ca sunt doar niste povestiri concentrate care se termina prea repede si n-au ajuns la statutul de roman – eu una sper ca Bogdan ne va delecta cu unul cat de curand.

“9 istorii reutilizate” de Eugen Lenghel contine o serie de povestiri stiintifio-fantastice, ale caror actiuni se petrec in principal pe Pamant, unele chiar in Romania, dar si pe orbita planetei noastre sau chiar prin zone fictive ale galaxiei. Roboti, astronauti, dispozitive de ultima generatie, calatori prin timp, principii ale fizicii demonstrate sau exagerate – toate acestea se regasesc in proza scurta a lui Eugen Lenghel. Si in cazul SF-ului prefer romanele complexe (precum si serialele intinse pe mai multe sezoane :)), asa ca aceste noua povestiri nu mi-au satisfacut prea bine gustul de cititor. Unele dintre ele aveau teme cu adevarat interesante, dar s-au terminat prea abrupt, lasandu-ma sa ma intreb de ce autorul nu a mers mai departe cu naratiunea, care putea sa duca fie la o povestire mai lunga si mai inchegata, fie, de ce nu, la un intreg roman.

Cartile se gasesc pe www.tritonic.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.